Rastislav Búgel Samospráva

V Nitre otvorili centrum odborného vzdelávania: Prepojí vyučovanie s praxou

Pri Strednej odbornej škole (SOŠ) polytechnickej v Nitre dnes slávnostne otvorili Centrum odborného vzdelávania a prípravy v oblasti CNC technológií.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre otvorili centrum odborného vzdelávania: Prepojí vyučovanie s praxou
Zdroj: TASR

Jeho cieľom je zvýšiť kvalitu vyučovania a zároveň čo najviac prepojiť vzdelávanie s reálnou praxou. Centrum je vybavené modernými technologickými zariadeniami, ktoré doteraz neboli súčasťou bežnej vybavenosti školy. Okrem toho sa v ňom koncentrujú špecializovaní pedagogickí zamestnanci, ktorí budú schopní poskytovať vysoko odborné vzdelávanie a prípravu na výkon povolania a odborných činností.

Prepojenie s praxou

Súčasťou projektu je aj prepojenie vyučovacieho procesu s praxou a s požiadavkami príslušných stavovských komôr a profesijných organizácií. SOŠ polytechnická v Nitre získala akreditáciu na programovanie obrábacích CNC strojov a zariadení na sústruženie a frézovanie.

Centrum chýbalo aj firmám

Ako uviedol predseda nitrianskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Viliam Ondrejka, spoločne s vedením školy a Úradom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) pracovali na projekte centra odborného vzdelávania od roku 2011. „My sme cítili tlak strojárskych firiem, ktorí sú členovia obchodnej komory, že takéto centrum v tomto regióne chýba. Takže aj tlakom týchto firiem vznikla potreba jeho vzniku. Vďaka nemu sa samozrejme skvalitní úroveň štúdia i odbornosť jeho absolventov. Technika a technológie postupujú výrazným tempom dopredu, takže, myslím si, že aj toto je jeden z krokov ako zachytiť tento trend,“ skonštatoval.

Prepojenie s praxou je dôležité

Podľa Ondrejku je okrem dobrého technologického vybavenia centra a kvalitnej výučby dôležité aj jeho prepojenie s praxou a zamestnávateľmi. „Ten systém bude taký, že firmy si v prvom rade mapujú trh a podľa toho určia, koho potrebujú. Sem si potom dajú požiadavky na žiakov, ktorých treba. Je preto dôležité, že toto vzdelávacie centrum ponúkne lepšie podmienky a vo väčšej kvalite, ako to bolo doteraz. Samozrejme, že tie firmy ho môžu využívať aj na nejaké zákazky, na nejaký vývojový program, ale to už záleží na spolupráci školy a tých samotných spoločností,“ dodal Ondrejka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM