Lucia Lauková Kultúra

V Nitre odštartoval organový festival: 10. ročník otvoril koncert Pavla Svobodu

Pod Zoborom začal 10. ročník organového festivalu Ars Organi. Prvý koncert si nenechalo ujsť množstvo divákov.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre odštartoval organový festival: 10. ročník otvoril koncert Pavla Svobodu
2
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra

V nedeľu 30. apríla vstúpil festival Ars Organi do svojho 10. ročníka. Sériu vystúpení odštartoval koncert českého organistu Pavla Svobodu, ktorý je laureátom súťaží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig, v piaristickom kostole.

Ako sme sa dozvedeli český hosť v súčasnosti pripravuje projekt, ktorého cieľom je naštudovať a verejne uviesť kompletné organové dielo Johanna Sebastiana Bacha, čo sa odzrkadlilo aj vo výbere repertoáru – okrem diel V. Lübecka, N.W. Gadea a Ch.-M. Widora najväčší priestor patril skvelej interpretácii až piatich Bachovych diel. „Najviac vynikla Fantázia a fúga g mol, BWV 542 a Prelúdium a fúga G dur BWV 541. Grandiózny záver patril Allegru z Widorovej Symfónie č. 6,“ informovali nás organizátori festivalu.

Pavla Svobodu podľa slov organizátorov potešilo, že koncert navštívilo veľké množstvo poslucháčov, čo nie je bežné v Českej republike. „Kostoly u nás sa vyľudňujú a preto je nevyhnutné v nich usporadúvať nielen cirkevné aktivity, ale aj koncerty a výstavy. Chrámy majú veľkú kultúrnu a historickú hodnotu, nemôžeme dopustiť, aby zívali prázdnotou, či dokonca chátrali,“ povedal český hosť.

Ars Organi si hneď od začiatku našiel svojich priaznivcov. „Je cítiť, že pravidelní návštevníci začali organovému umeniu rozumieť viac. Teší ma, že v Nitre je „klíma“ na festival tohto druhu, a že si našiel skalných fanúšikov“, dodala Mária Magyarová Plšeková.

Festival Ars Organi bude pokračovať v nedeľu 7. mája o 19:00 hod. v Evanjelickom kostole Svätého Ducha v Nitre koncertom Stanislava Šurina (organ) a Miloša Valenta (husle). V ich interpretácii zaznejú neznáme diela prevažne zo 17. storočia. Vstup na všetky koncerty je voľný. Viac informácií o festivale nájdete na www.organfest.sk.

V Nitre odštartoval organový festival: 10. ročník otvoril koncert Pavla Svobodu
2
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM