Lucia Lauková Kultúra

V Nitre odštartoval medzinárodný festival: Ars Organi otvorili koncertom v piaristickom kostole

Nitrianske publikum má za sebou otvárací koncert organoveho festivalu. Ars Organi vstúpil už do svojej deviatej sezóny.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre odštartoval medzinárodný festival: Ars Organi otvorili koncertom v piaristickom kostole
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý májový podvečer vstúpil medzinárodný festival Ars Organi už do svojho 9. ročníka. Organ rozozvučal svojím monumentálnym zvukom priestory piaristického kostola v Nitre. Otvárací koncert odohral maďarský organista žijúci v Rakúsku Robert Kovács. Podľa slov Juraja Macka interpret vo svojom umeleckom prednese prezentoval skladby od raného baroka až po súčasnosť. Svoje publikum potešil improvizáciou cirkevnej piesne „Obeť svoju veľkonočnú“ či ľudovej piesne „Spievanky, spievanky“.

Umelecká riaditeľka festivalu Mária Magyarová Plšeková vyzdvihla skladbu, ktorá zaznela na festivale, vôbec po prvýkrát. „Teší ma, že po prvýkrát na festivale odznela skladba bratislavského rodáka Franza Schmidta, ktorý sa v roku 1888 presťahoval do Viedne, kde sa už ako 22-ročný stal sólovým čelistom Viedenských filharmonikov, v roku 1914 sa stal profesorom na viedenskej Hudobnej akadémii a neskôr jej riaditeľom a rektorom“, povedala umelecká riaditeľka festivalu Mária Magyarová Plšeková. Robert Kovács po koncerte povedal, že práve Schmidtova Toccata najlepšie vyznela na organe v piaristickom kostole.

Prvý koncertný večer teda zanechal dojem nielen na publiku ale aj na samotnom umelcovi. „Srdečná vďaka za pozvanie hrať na vašom festivale, za vašu pohostinnosť a za nitrianske publikum, ktoré urobilo na mňa hlboký dojem a naplnilo ma hlbokou radosťou a vďačnosťou,“ povedal Robert Kovács. Festival bude pokračovať 8. mája v evanjelickom kostole Sv. Ducha koncertom organistky Ursuly Philippi z Rumunska so začiatkom o 19.00 hodine.

Môže vás zaujímať:

Milovníci hudby sa majú načo tešiť: Ars Organi Nitra prinesie pod Zobor sériu organových koncertov

Titul. foto: ilustračné

V Nitre odštartoval medzinárodný festival: Ars Organi otvorili koncertom v piari
2
Galéria
Zdroj: Mária Magyarová Plšeková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM