Rastislav Búgel Samospráva

V Nitre na okresnom úrade otvorili prvé klientské centrum: Na Slovensku ich bude 89!

V Nitre slávnostne otvorili prvé klientske centrum štátnej správy. Na Slovensku bude 89 takýchto centier, ktoré sa budú postupne otvárať od januára 2014.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre na okresnom úrade otvorili prvé klientské centrum: Na Slovensku ich bude 89!
Zdroj: Webnoviny.sk

Na okresnom úrade v Nitre v stredu pilotne otvorili prvé klientske centrum, ktoré vzniklo v rámci reformy štátnej správy ESO. Na Slovensku bude 89 takýchto centier, ktoré sa budú postupne otvárať od januára 2014. Občania v Nitre už od stredy nájdu na jednom mieste rôzne agendy, ktoré predtým zastrešovali rôzne úrady.

Takmer 40 pracovníkov

K cestnej doprave, štátnemu občianstvu, katastru, živnostenskému podnikaniu, životnému prostrediu, pozemkovému a lesnému odboru, zmene mena a priezviska, osvedčovaniu listín a podpisov a dopravnému inšpektorátu postupne pribudnú aj ďalšie agendy. „Chceme tu mať ešte sociálny úrad, daňový úrad a ďalšie úrady, ktoré pôsobia v meste Nitra,“ povedal pri otvorení centra premiér Robert Fico. Za priehradkami pracuje 37 ľudí.

Najväčšia reforma

Vládny program ESO je doposiaľ najväčšou plánovanou reformou štátnej správy od roku 1989. Reforma má priniesť úsporu financií a občanom jednoduchšie vybavovanie ich záležitostí na úradoch. V rámci nej vzniknú kontaktné administratívne miesta pre občanov, kde si budú môcť vybaviť svoje záležitosti na jednom mieste, a to kdekoľvek na Slovensku, nielen v okrese svojho trvalého bydliska.

„Nechcel som veriť, ale rozhodnutím sústrediť miestnu štátnu správu do jednej budovy a umožniť ľuďom, aby si tu vybavili prakticky všetko, čo sa dá, sme len na prevádzkových nákladoch, ktoré normálne predstavovali 300-tisíc eur, ušetrili 200-tisíc eur,“ povedal Fico na margo nitrianskeho klientskeho centra.

Skracovanie lehôt spracovania agendy

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka je cieľom postupne skracovať lehoty na vybavovanie rôznych agend, aby si občania mohli čo najviac z nich vybaviť na počkanie. Pri tých agendách, ktoré na počkanie nebudú, dostane občan od úradu esemesku s informáciou, že jeho žiadosť už je vybavená.

Úrady zanikli

K 1. januáru 2013 v Nitre zanikli tri štátne úrady – krajský školský úrad, krajský stavebný úrad a územná vojenská správa. Od 1. októbra zanikli obvodné úrady životného prostredia, obvodné pozemkové úrady, obvodné lesné úrady, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie a správy katastra.

Zamestnanci o prácu neprišli. „Šesť lokalít sme presťahovali do jednej. Voľné budovy buď ponúkneme iným organizáciám, prípadne ich predáme, sú na to analýzy,“ povedal generálny riaditeľ sekcie verejnej správy ministerstva vnútra Adrián Jenčo. Ako ďalej dodal, do konca budúceho roka chcú otvoriť prevažnú väčšinu klientskych centier na Slovensku, čiže okolo 50.

Otvorenie klientského centra
16
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM