Lucia Lauková Rôzne

V Nitre máme 8 funkčných fontán: Tieto oázy však nejdú počas celého dňa

Pripravili sme pre vás zoznam miest, kde sa v Nitre osviežite a ochladíte. Fontány v našom meste však nefungujú počas celého dňa. Pozrite sa, kedy sa spúšťajú a vypínajú.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre máme 8 funkčných fontán: Tieto oázy však nejdú počas celého dňa
Zdroj: Dnes24.sk

Vyhľadávaným miestom, pri presúvaní sa Nitrou za neúprosnej horúčavy, bývajú fontány. Široko ďaleko žiadny úkryt či tieň, pred vami ešte kus cesty a vy by ste prijali schladenie. Vtedy sa hodí poznať, kde všade sa v našom meste nachádzajú fontány a či nakoniec vaše kroky k nej nebudú zbytočné. Môže sa totiž stať, že fontána nepôjde.

Cez obed máte smolu

Ak si myslíte, že fontána je zapnutá celý deň, nie je tomu tak. Ako nás informovali na odbore komunálnych činností a životného prostredia, aj tieto oázy majú akoby obednú prestávku. „Fontány idú cez deň s hodinovou prestávkou na obed a posun v ich zapínaní súvisí aj s časovým priestorom technika, ktorý ich obsluhuje, lebo nie všetky sa zapínajú automaticky na spínač,“ povedal Pavol Jakubčin.

Funkčné fontány v meste

Ako ďalej dodal, fontána aj svetlá na námestí, sa prestavujú podľa stmievania vonku. Okrem veľkej fontány na Svätoplukovom námestí nájdeme v Nitre ďalších 7 funkčných fontán, a to Žabiu fontánu na Sihoti, na Štúrovej ulici pri budove Krajského súdu, taktiež pred budovou Obvodného úradu práce, na Jurkovičovej ulici na Klokočine, na Štefánikovej ulici pred domom módy, pred letným kúpaliskom a v mestskej tržnici.

Prevádzka fontán

S prevádzkou fontán v parku sa začína už na jar. Počas leta sa v parku spúšťajú fontány od 9.00 do 12.00 hodiny a potom od 13.00 do 19.00 hodiny. V meste od 09.00 do 13.00 hodiny a od 14.00 do 18.00 hodiny. Poverení pracovníci sa starajú aj o nezávadnosť vody. Pitnú vodu však nájdete výlučne len v miestach určených mestom. „Voda vo funkčných fontánach je dezinfikovaná a chemicky udržiavaná proti riaseniu prípravkami, ktoré nie sú zdraviu škodlivé ľudom ani faune a flóre (Modrá skalica, ALG). Voda však nie je vhodná na kúpanie ani pitie. Pitná voda je len v mestských pitníkoch,“dodal Pavol Jakubčin.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM