Lucia Lauková Správy

V Nitre je prilibižne 200 ľudí bez domova: Mesto hľadá spôsoby ako im pomôcť

V meste Nitra žije veľa ľudí bez domova, bez práce a s dlhmi. Touto problematikou sa zaoberá radnica, ktorá vypracovala strategický dokument na nadchádzajúce roky.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre je prilibižne 200 ľudí bez domova: Mesto hľadá spôsoby ako im pomôcť
Zdroj: TASR

Na území mesta Nitra žije približne 200 ľudí bez domova. Vyplýva to zo stratégie, ktorú vypracovala radnica s cieľom nájsť riešenia ako pomôcť osobám, ktoré sa dostali do zložitých sociálnych podmienok. Podľa dokumentu je väčšina bezdomovcov v Nitre v produktívnom veku. Sú však dlhodobo nezamestnaní a ich záujem o prácu a trvalé zamestnanie je minimálny. „Viacerí z nich sú finančne negramotní, zaťažení dlhmi v zdravotných poisťovniach a sociálnej poisťovni, majú nesplatené pôžičky od nebankových subjektov, súdom nariadený výkon exekúcie, alebo sú nemajetní. Exekúcie sú následne u väčšiny ľudí bez domova demotiváciou k zamestnaniu sa,“ konštatuje sa v Stratégii riešenia problematiky ľudí bez domova v meste Nitra na roky 2016–2019.

Spolupráca je nevyhnutná

Podľa autorov dokumentu je potrebné prijať viaceré opatrenia, ktoré by pomohli problémy bezdomovcov riešiť. Prvým a nosným krokom by mala byť prevencia, pri ktorej plánuje radnica spolupracovať aj so štátnymi orgánmi a ďalšími inštitúciami. „Nevyhnutnosťou je posilnenie vyhľadávacej činnosti, tzv. streetwork, prostredníctvom Diecéznej charity Nitra a dobrovoľníkov, ktorých úlohou bude osoby v nepriaznivej sociálnej situácii nielen osloviť, ale im aj ponúknuť poskytované terénne sociálne služby krízovej intervencie. Nevyhnutnosťou tohto kroku je dobrá spolupráca s mestskou políciou, Diecéznou charitou Nitra a Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre,“ uvádza sa v stratégii.

Domov na pol ceste

Mesto okrem toho plánuje pokračovať v podpore nízkoprahového denného centra, ktoré ponúka okrem výdaja strany a možnosti vykonať si osobnú hygienu aj sociálne poradenstvo. Už onedlho by mohli nájsť ľudia bez domova útočisko v novovybudovanom útulku so 49 lôžkami a v nocľahárni s 18 lôžkami. „Štvrtým krokom je v spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom zriadenie Domova na pol ceste pre fyzické osoby po skončení inštitucionálnej starostlivosti v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately. Piatym krokom je vytvorenie sociálneho podniku pre ekonomicky nízkopríjmové skupiny obyvateľstva v spolupráci s mestskými organizáciami, podnikateľskou sférou a Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny,“ konštatujú autori dokumentu. Dôležitým prvkom pri riešení zložitej sociálnej situácie ľudí bez domova je podľa nich aj vybudovanie dostupného bývania vo forme ubytovne alebo malometrážnych bytov, ktoré by boli medzičlánkom medzi útulkom a riadnym nájomným bývaním.

Môže vás zaujímať:

Energetickú agentúru mesto Nitra nezruší: Podľa analýzy by to bolo nevýhodné

Rekonštrukcia zmení objekt škôlky: Budova sa stane nízkoenergetickou

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM