Lucia Lauková Správy

V Nitre by mohlo vyrásť 220 nájomných bytov: Výstavba by stála 12,5 milióna eur

V areáli bývalých Mestských služieb na Tehelnej ulici v Nitre plánuje mesto vybudovať desiatky nájomných bytov. Radnica vypísala verejnú súťaž na stavebné práce.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre by mohlo vyrásť 220 nájomných bytov: Výstavba by stála 12,5 milióna eur
Zdroj: TASR

Mesto Nitra predbežným oznámením vyhlásilo verejnú súťaž na výstavbu 220 bytov na Tehelnej ulici. Radnica odhaduje sumu výstavby na 12 500 000 eur bez DPH. Podľa schváleného materiálu, ktorým sa mestskí poslanci zaoberali ešte v minulom roku, má ísť o výstavbu štandardných nájomných bytov prideľovaných podľa poradovníka v zmysle podmienok VZN mesta Nitry. O víťazovi súťaže rozhodne ekonomicky najvýhodnejšia ponuka.

Areál bývalých mestských služieb

Na mestských pozemkoch na Tehelnej, kde by mohla stáť nová bytová výstavba, stoja v súčasnosti budovy bývalých Mestských služieb. Tie zanikli 30. marca 2016. Už v tom čase naznačil primátor Nitry, Jozef Dvonč, zámer využiť areál na výstavbu bytov.

Zámer potvrdil aj prednosta MsÚ v Nitre, Igor Kršiak. Ten nevylúčil, že zástavbe by existujúce budovy bývalých Mestských služieb museli uhnúť. „Cieľom plánovanej zástavby je vybudovanie cca 220 bytových jednotiek. Samotné podmienky zastavania územia vyšpecifikuje až projekt a následne stavebné povolenie. Pokiaľ bude potrebné búranie jestvujúcich stavieb, prípadne, ktorých konkrétne určí až projekt, ale počíta sa aj s búracími prácami,“ prezradil nám prednosta MsÚ v Nitre, Igor Kršiak.

Finančná pomoc

Súťaž je postavená tak, že víťaz by mal zabezpečiť vypracovanie jednoduchej štúdie s návrhom urbanistického riešenia územia, vypracovanie projektovej dokumentácie, s tým, že mesto sa chce uchádzať o dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby SR a pôžičky zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Taktiež má zabezpečiť inžiniersku činnosť za účelom vydania stavebného povolenia.

Bytový dom má mať najviac 4 nadzemné podlažia + ustúpené podlažia. „Celý predmet zákazky musí realizátor predmetu zákazky prefinancovať. Platba za predmet zákazky sa bude realizovať ako jednorazová, za odkúpenie skolaudovaných 220 b.j.,“ píše sa v opise zákazky.

Termíny výstavby

Vlani bol projektový zámer bytovej výstavby na Tehelnej spolu s ďalšími, zaradený do Akčného plánu na roky 2015 až 2023. V ňom radnica stanovila termín realizácie projektu na roky 2019 až 2022.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM