Webnoviny - Kultúra

V Nitre bude výstava oficiálneho fotografa prezidenta USA

Pracovný i súkromný život amerického prezidenta Baracka Obamu zachytávajú fotografie oficiálneho fotografa Bieleho domu Petea Souza, ktoré vystavia v nitrianskej Malej galérii Akcent.

Otvorí ju vo štvrtok o 17:00 Chargé d’ Affaires veľvyslanectva USA na Slovensku Keith Eddins. Výstava Barack Obama, človek • prezident ponúkne viac ako 60 farebných fotografií rôznych formátov.

Ako agentúru SITA informoval Radovan Baláž z Malej galérie Akcent, fotografie zachytávajú Obamove stretnutia so spolupracovníkmi, politikmi, rôznymi osobnosťami a občanmi, jeho zahraničné cesty, ale i chvíle oddychu, ktoré trávi s rodinou. Výstava rovnako ponúka pohľad do zákulisia života v Bielom dome. Často ide o fotografie, ktoré nie sú nikde publikované.

Výstava, prvá svojho druhu na Slovensku, sa koná so súhlasom autora, ktorý sprostredkovalo veľvyslanectvo USA v Bratislave. Jej iniciátorom je podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Ján Vančo. O hudobný sprievod sa na vernisáži postará nitrianska skupina E.G.O. Group, ktorá zahrá najmä americké jazzové skladby. Výstavu si možno pozrieť do 25. novembra 2009 každý deň od 10:00 do 19:30. Vstup je voľný.   Pete Souza sprevádza Obamu už od jeho nástupu do veľkej politiky. Prvýkrát sa s ním stretol počas jeho prvého dňa v Senáte v januári 2005, keď skladal sľub ako demokratický senátor za štát Illiniois. Sprevádzal ho aj na mnohých zahraničných cestách vrátane Kene, Južnej Afriky a Ruska.

Souza je americký fotožurnalista portugalského pôvodu. V súčasnosti je hlavným oficiálnym fotografom Baracka Obamu. Zároveň je riaditeľom centra fotografovania v Bielom dome. V júli 2008 vyšla Souzovi kniha fotografií Vzostup Baracka Obamu (The Rise of Barack Obama), ktorá sa stala bestsellerom.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM