Správy

V nemocnici v Nitre ratovali kolabujúcich ľudí z tepla: Problémy nemali len seniori

Kolapsov z tepla pribúda. V nitrianskej nemocnici museli cez víkend ratovať viacero ľudí.

Ilustračný obrázok k článku V nemocnici v Nitre ratovali kolabujúcich ľudí z tepla: Problémy nemali len seniori
Zdroj: TASR

Horúčavy sú záťažou pre každý organizmus. Pri vysokých teplotách hrozia viaceré zdravotné komplikácie. Medzi ne patrí úpal či úžeh.

Horúce počasie priťažilo aj viacerým ľuďom v Nitre. Ratovali ich záchranári.

„Za uplynulý víkend, od piatku 18.06.2021, sme na Oddelení urgentnej medicíny ošetrili 12 pacientov, ktorí prišli s kolapsovými stavmi, či závratmi z tepla,“ prezradila hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Kubinec.

Podľa hovorkyne šlo o pacientov rôzneho veku. Najstarší z nich mal 81 rokov, najmladší len 21.

Prečítajte si tiež

Ako pripomína hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu a pobyt vonku treba obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny.

Prejavy a prvá pomoc

Úpal je prehriatie organizmu, ktoré vzniká aj bez priameho slnečného žiarenia. Úžeh je prehriatie organizmu vplyvom slnečného žiarenia. Prejavujú sa bolesťami hlavy, nevoľnosťou, mdlobami až závratmi, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom, zvýšenou telesnou teplotou, zvracaním.

„Postihnutého premiestnite do chladného prostredia, najlepšie chladnej miestnosti s vetraním a dajte ho do stabilizovanej polohy. Postupne ho ochladzujte, najlepšie obkladmi, nie sprchou alebo kúpeľom. Tekutiny mu podávajte po malých množstvách. Pri zhoršení stavu je dôležité volať 155 alebo 112,“ spresnila Račková.

Mohlo by vás zaujímať

Chráňte deti

Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu. Deti do šiestich mesiacov ÚVZ tiež neodporúča natierať opaľovacím krémom.

"Tieto deti na slnko vôbec nepatria. Chránime ich slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože hrozí prehriatie. Staršie deti je potrebné pri pobyte vonku opakovane natierať vhodnými krémami a vhodne obliekať,“ vysvetlila Jana Hamade, lekárka a vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ.

Počas leta je tiež dôležité chrániť sa pokrývkou hlavy a slnečnými okuliarmi. Letné oblečenie by malo byť svetlých farieb, ľahké a vzdušné.

„Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny. Ak to možné nie je, robte si časté prestávky v tieni,“ zdôraznila Račková.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Pre dovolenkárov

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM