Webnoviny - Rôzne

V nemocnici pribudli ďalšie výpovede

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre podalo výpoveď 66 lekárov, informoval šéf Lekárskeho odborového združenia v Nitre Peter Visolajský.

(WEBNOVINY) – Vo Fakultnej nemocnici v Nitre výpoveď nestiahol žiaden lekár, naopak, pribudli ďalšie dve. Pre agentúru SITA to povedal šéf Lekárskeho odborového združenia v Nitre Peter Visolajský. Podľa jeho slov podalo výpoveď do dnešného dňa 66 lekárov.

Vedenie nemocnice pred časom informovalo o 61 výpovediach, pretože dvaja lekári údajne výpoveď stiahli a jedna prišla po termíne. "Tvrdenia o dvoch stiahnutých výpovediach sa ukázali ako nepravdivé. Jedna doktorka naozaj výpoveď stiahla, ale potom ju podala nanovo,“ povedal Visolajský s tým, že majú právne overené, že aj výpoveď, ktorá prišla neskôr, je platná.

Vedenie nemocnice sa momentálne k počtom výpovedí vyjadrovať nechce. "Počty, špecializáciu a mená lekárov, ktorí stiahli výpovede nebudeme zverejňovať, pretože sú vystavovaní nátlaku ostatných kolegov, ktorí výpovede nestiahli,“ uviedol pre agentúru SITA námestník riaditeľa Peter Mondek.

Nemocnica podľa jeho slov v súčasnosti eviduje niekoľko záujemcov o prácu. "Väčšinou sú to lekári bez špecializácie, viacerí už dostali prísľuby,“ informoval Mondek. Najviac sú podľa neho v prípade reálneho odchodu lekárov ohrozené Neurologická klinika a Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny. "S lekármi jednáme, náš postup budeme koordinovať s odporúčaniami nášho zriaďovateľa – Ministerstva zdravotníctva SR,“ dodal.

Výpovede v nitrianskej nemocnici podali najmä lekári z ARO, neurológie, urológie, neonatológie, pediatrie, očného a krčného oddelenia. Dvojmesačná výpovedná lehota im uplynie 1. decembra. Podľa Visolajského by napríklad oddelenie urológie v prípade odchodu lekárov úplne skolabovalo. Na ARO by zostali len traja čerství absolventi. Aj detské oddelenie by bolo od 1. decembra nefunkčné, povedal Visolajský. Zostal by tam len jeden lekár na polovičný úväzok, jedna staršia lekárka a jedna dôchodkyňa.

Visolajský je presvedčený, že počet lekárov, ktorí sa rozhodli podať výpoveď, sa už nijako zásadne nezmení. Tí, ktorí akciu odborárov podporujú, sú už podľa jeho slov pevne rozhodnutí buď dosiahnuť zmeny v zdravotníctve, alebo odísť.

"Už teraz tých 66 lekárov dosiahlo pre nitriansku nemocnicu viac ako všetci poslední riaditelia,“ myslí si Visolajský. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik totiž ústne prisľúbil zvýšenie rozpočtu pre fakultné nemocnice od 1. januára 2012. Visolajský verí, že sa podarí vyrokovať aj ďalšie zmeny.

Vyjadrenia šéfov nemocníc o tom, že majú pripravené krízové scenáre, ako budú posielať pacientov do okolitých zdravotníckych zariadení, pokladá Visolajský za smiešne. Podľa jeho slov podali výpovede aj tri štvrtiny lekárov nemocnice v Leviciach, tri štvrtiny lekárov v Topoľčanoch, štvrtina lekárov v Nových Zámkoch, polovica lekárov komárňanskej nemocnice a aj väčšina lekárov v Trnave.

„Trenčianska nemocnica sa vyjadrila, že bude detských pacientov posielať do Nitry, ale detskí lekári v Nitre dali tiež výpovede, takže nemá ich kam poslať,“ konštatoval.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM