Rastislav Búgel Samospráva

V mestskej redakčnej rade Kolenčíková a Kretter: Nezávislí poslanci hovoria o kádrovaní v zastupiteľstve

Koalícia strán Smer-SD a KDH nedovolila nezávislým poslancom, aby si do orgánov Mestského zastupiteľstva v Nitre dosadili kandidátov podľa svojho výberu.

Ilustračný obrázok k článku V mestskej redakčnej rade Kolenčíková a Kretter: Nezávislí poslanci hovoria o kádrovaní v zastupiteľstve
Zdroj: Dnes24.sk

Tak ako ustanovujúce, aj druhé rokovanie, na ktorom sa po komunálnych voľbách zišli nitrianski mestskí poslanci, sa preto nieslo opäť v konfrontačnom duchu. Koalícia, ktorá má v 31-člennom zastupiteľstve 19 mandátov, rozhoduje podľa nezávislých poslancov o všetkom sama a do práce zastupiteľstva vnáša kádrovanie. Zástupcovia deväťčlenného klubu nezávislých poslancov sa tak nedostali do redakčnej rady a schválené neboli ani ich nominácie do odborných komisií a mestskej rady.

Koaličná rada ich neschválila

Koalícia vďaka svojej prevahe rozhodla, že v redakčnej rade, ktorá má na starosti mediálnu politiku mesta, bude sedieť iba poslankyňa za Smer-SD Renáta Kolenčíková a Anton Kretter z KDH. Nominácie z klubov nezávislých a strany Sieť neboli schválené. Nezávislým sa už po druhý raz nepodarilo dostať svojich zástupcov ani do mestskej rady, pretože nomináciu poslanca Petra Oremusa a bývalého viceprimátora Štefana Štefeka koaličná väčšina neschválila. Podľa Kolenčíkovej sú títo poslanci pre kluby Smer-SD a KDH neprijateľní a odporučila nezávislým poslancom, aby si vybrali iných. "Čakáme na ich návrhy, ale títo dvaja páni určite nebudú zvolení,“ uviedla Kolenčíková.

Neakceptovateľné kádrovanie

Koaličná väčšina neodsúhlasila nezávislým ani ich nominácie do odborných komisií a členov tohto poslaneckého klubu umiestnila do orgánov mestského zastupiteľstva na základe vlastného uváženia. Podľa Štefeka je takéto kádrovanie a vnášanie osobných averzií do práce mestského zastupiteľstva neakceptovateľné. Odvolal sa pritom na nepísané dohody, podľa ktorých si každý poslanecký klub do orgánov mesta navrhol svojich nominantov a ostatné strany to rešpektovali.

Divné rozdelenie

„To čo sa deje dnes, to sú veci, ktoré v histórii mesta nemajú obdoby. Prečo poslankyňa, ktorá má vyštudovanú sociálnu prácu a sociálnej starostlivosti sa aj profesijne venuje, nemôže pracovať v sociálnej komisii? Namiesto toho koalícia rozhodla, že bude v dopravenej komisii. Prečo poslanec Peter Oremus, ktorý je vyštudovaný ekonóm, nemôže byť vo finančnej komisii? Miesto toho je v komisii, ktorá ani nie je stála a schádza sa párkrát za rok,“ skonštatoval Štefek.

Podľa Kolenčíkovej sa poslanecké kluby Smeru a KDH majú právo dohodnúť na spoločnom postupe a podľa toho aj na rokovaní zastupiteľstva hlasovať. Nomináciu odborníčky na sociálnu starostlivosť do sociálnej komisie považuje za konflikt záujmov. „Ak podniká v tejto oblasti, považujem za nemorálne, aby bola v tejto komisii. Pán Oremus zasa kúpil možno sedem nehnuteľností od mesta. Bol by pri tom, keby sa hlasovalo o takýchto záležitostiach a nemyslím si, aby takýto podnikateľ, ktorý veľmi veľa vecí nadobudol cez mesto, aby bol vo finančnej komisii. Je to konflikt záujmov a nie je to vhodné,“ skonštatovala Kolenčíková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM