Rastislav Búgel Samospráva

V meste osadzujú nový typ kontajnerov: Sú zapustené do zeme, ich kapacita je vyššia

Mesto Nitra zavádza prostredníctvom Nitrianskych komunálnych služieb nový systém zberu komunálneho odpadu. Do konca tohto roka plánuje umiestniť na najväčších nitrianskych sídliskách 20 polopodzemných kontajnerov na zmesový odpad aj triedený zber.

Ilustračný obrázok k článku V meste osadzujú nový typ kontajnerov: Sú zapustené do zeme, ich kapacita je vyššia
Foto: Rastislav Búgel

Pilotné kontajnery už sú umiestnené na sídlisku Chrenová, ďalšie pribudnú na Klokočine. V budúcom roku by malo byť osadených ďalších 19 nových kontajnerov. Ich výhodou je lepšie využitie zberného miesta, zlepšenie vzhľadu okolia i jeho čistoty. „Jedna nádoba polozapustená v zemi nahrádza päť až šesť klasických 1100-litrových kontajnerov. Investície pritom nie sú nejako vysoké, na štyri kontajnery zapustené do zeme to vychádza na 4500 až 5000 eur,“ skonštatoval primátor Nitry Jozef Dvonč.

Polopodzemné kontajnery sú v zemi zapustené nádoby s dvojitým obalom. „Ich vyberanie nie je náročné. Kontajnery majú vnútri osadené vrece, ktoré po zaplnení technika jednoducho vytiahne. Kapacita kontajnerov je niekoľkonásobne vyššia oproti klasickým, zníži sa tým frekvencia vývozu a teda aj náklady na dopravu,“ skonštatoval Dvonč.

V lete sa odpad v kontajneroch neprehrieva, čím sa znižuje riziko biologického rozpadu a vzniku zápachu z nich. V zime zasa odpad neprimŕza na dne nádob. „Tento moderný systém zberu odpadu sa využíva v Škandinávii, na Slovensku zatiaľ nie je rozšírený,“ skonštatoval primátor.

Nový druh kontajnerov
8
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM