Rastislav Búgel Samospráva

V meste je tretina reklamných plôch nelegálnych: Radnica pripravuje veľké zmeny!

Poslanci budú na zasadnutí mestského parlamentu tento týždeň prejednávať opatrenia pre systémové riešenie reklamných plôch v Nitre. Kontrolou sa totiž zistilo, že približne tretina reklamných zariadení v meste pod Zoborom je nelegálnych.

Ilustračný obrázok k článku V meste je tretina reklamných plôch nelegálnych: Radnica pripravuje veľké zmeny!
Zdroj: Dnes24.sk

Na území nášho mesta sa nachádza niekoľko druhov reklamných zariadení. Patria medzi ne napríklad billboardy, citylighty, reklamné plachty alebo veľkoplošné obrazovky. Na území Nitry je osadených 812 reklamných zariadení s povolením. 406 ich je v našich uliciach inštalovaných nelegálne.

Povinnosť pre prednostu

Ešte v septembri uložilo Mestské zastupiteľstvo prednostovi MsÚ vypracovať systémové riešenie reklamných, informačných a propagačných zariadení na území mesta Nitry. Materiál je hotový. Poslanci ho budú prerokovávať na svojom 38 riadnom zasadnutí 13. februára.

Odbor majetku a Útvar propagácie a cestovného ruchu MsÚ Nitra vytvorili koncepciu umiestňovania reklamných zariadení v meste. Materiál sa zameral na vhodnosť umiestňovania týchto zariadení a nájomné zmluvy. Podľa schválenej koncepcie bolo územie mesta rozdelené do piatich zón.

Novinky v koncepcii

Medzi novinky v pripravenej koncepcii patrí napríklad umiestňovanie reklamných zariadení na fasádach budov. Po novom už takto budú môcť byť označované iba prevádzky, ktoré v danej nehnuteľnosti sídlia. Rovnako sa bude musieť dbať na historickú a pamiatkovú hodnotu budov.

Odsúhlasenie so zámermi mesta

Nájomné zmluvy na umiestňovanie reklamných zariadení sa budú udeľovať na dobu určitú, maximálne však 3 roky. „Hlavným cieľom a dôvodom vypracovania opatrení pre systémové riešenie RIP zariadení je stanoviť postup Mesta Nitra pri umiestňovaní reklamných informačných a propagačných zariadení na území mesta v súlade so zámermi napĺňania urbanistickej a dopravnej koncepcie podľa schválenej územnoplánovacej dokumentácie, zámermi ochrany prírody a krajiny, životného prostredia a ochrany pamiatkových hodnôt a v súlade s platnými právnymi prepismi,“ informuje pripravený materiál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM