Marek Šebeňa Rôzne

V kasárňach sa budú učiť mladí archeológovia

Areál bývalých kasární pod Zoborom začína postupne ožívať. Okrem stavby murovaného plota, ktorým radnica oddeľuje civilnú a vojenskú časť kasární, začína s rekonštrukciou budov aj Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) v Nitre.

Ten spolu s mestom Nitra získal od Ministerstva obrany SR viaceré budovy, ktoré boli kedysi súčasťou Kasární obrancov mieru. Zo 46 stavieb získali archeológovia 12. V nich chcú vybudovať sklady a výskumné pracoviská.
„V súčasnosti sa už spracovávajú projektové dokumentácie na niektoré z týchto budov, ktoré sú dnes v správe Archeologického ústavu a verím, že budúci rok minimálne jedna tá budova už bude aj zrekonštruovaná. Slúžiť bude hlavne na uskladnenie krehkých a málo odolných predmetov a takisto na naše laboratóriá," uviedol riaditeľ AÚ SAV Matej Ruttkay. Ústav okrem toho pripravuje projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu viacerých budov tak, aby mohol na tento účel čerpať peniaze zo štrukturálnych fondov.
Financie sa snaží získať aj na ďalšie projekty, ktoré chce v areáli kasární na Martinskom vrchu realizovať. Jedným z nich je aj sprístupnenie základov vzácneho včasnostredovekého kostolíka. „Mysleli sme, že to budeme môcť uskutočniť už tento rok. Časť kostolíka sme odkryli a následne sme ju museli nechať zazimovať. Čakáme na finančné prostriedky, ktoré sa snažíme získať od samosprávy, ale aj z rôznych grantových schém, aby sa objekt mohol sprístupniť nitrianskej verejnosti. Perspektívne dúfam, že na Martinskom vrchu bude aj jedno z nitrianskych múzeí, ktoré sa bude venovať archeológii," informoval Ruttkay.
Ďalším projektom ústavu je aj vybudovanie archeologického skanzenu, ktorý by zároveň mohol slúžiť aj ako školiaci výskum pre študentov tohto vedného odboru. Vykopávky by tu mali byť naplánované na desaťročia dopredu a realizovať sa budú ideálnym spôsobom, aký v praxi obvykle nie je možný. „Pretože v praxi nám ide za chrbtom buldozér… Martinský vrch je veľmi dôležitá lokalita, hlavne tá dolná časť. To sú fantastické nálezy, ktoré tu boli v minulosti nájdené. Tam sa otvorí plocha povedzme desať krát desať metrov a tá sa bude tri až štyri mesiace ako školský výskum pekne pomalinky detailne skúmať, so všetkými analýzami, ktoré k tomu patria. Takže spôsobom, akým by sa v skutočnosti ten výskum mal všade robiť, ale, žiaľ, v praxi to nie je celkom možné," uviedol Ruttkay.
Podľa jeho slov by mala byť väčšia časť areálu bývalých kasární sprístupnená verejnosti do roku 2013. „Keby sa aspoň dve tretiny areálu už využívali a v tom roku by sa otvoril širokej verejnosti. V tomto zmysle s našimi partnermi, ktorými sú mesto Nitra, vyšší územný celok a biskupský úrad, aj ideme. Je to beh na dlhé trate. Verím, že v tom roku 2013 bude areál otvorený," dodal Ruttkay.
Okrem archeológov bude bývalé kasárne využívať aj mesto Nitra, záujem má aj Univerzita Konštantína v Nitre a ďalšie subjekty. Podľa informatívneho materiálu o žiadosť na prenájom nehnuteľností v areáli kasární, ktorý bol predložený na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva, by mohli jednotlivé budovy a časti areálu slúžiť aj pre športovo-rekreačné centrum, zriadenie špecializovanej knižnice, dokumentačného centra, ako sklady scénických dekorácií Divadla Andreja Bagara v Nitre, hangár na zriadenie múzea historických lietadiel 3. stíhacieho pluku, hudobný klub a podobne.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM