Rastislav Búgel Samospráva

V Hosťovej je vyššia volebná účasť: Mladší voliči národnosť kandidátov neriešia, starší áno

Volebná účasť v Hosťovej dosiahla v prvom kole takmer 30 percent, čo je nad priemerom celého Nitrianskeho kraja. Zhruba tri desiatky voličov prišli odvoliť do 10:00 v národnostne zmiešanej obci Hosťová v okrese Nitra.

Ilustračný obrázok k článku V Hosťovej je vyššia volebná účasť: Mladší voliči národnosť kandidátov neriešia, starší áno
Zdroj: Webnoviny.sk

Dedina má približne 360 obyvateľov, z toho 64 percent je maďarskej národnosti. Oprávnených voličov je 314. Mladí voliči, sa rozhodovali zväčša na základe sympatií k jednotlivým kandidátom a ich volebného programu. Fakt, že jedného z kandidátov na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja podporujú aj maďarské strany a druhého len slovenské vrátane národniarov, pre nich rolu nehral.

Zavážia aj sympatie

„Volil som podľa mojich osobných sympatií a pocitu. Z pohľadu národnosti som sa nerozhodoval,“ povedal 21-ročný Radoslav Maťo, pre ktoré to boli prvé župné voľby. V prvom kole volil rovnakého kandidáta ako v druhom. Pri rozhodovaní bol preňho dôležitý program kandidátov.

Podobný názor mala aj dvadsiatnička Katarína. „Pozerala som diskusné relácie, sledovala som, aký majú program a čo by chceli urobiť pre občanov,“ povedala. Voliť bola už v prvom kole, do druhého kola postúpil aj jej favorit. Slabá účasť v prvom kole sa podľa nej dala očakávať. Vysvetľuje si to tým, že *** „ľudia majú zväčša pocit, že župné voľby sa ich natoľko netýkajú***“.

Hosťová prekonáva kraj

To, ktoré strany jednotlivých kandidátov podporujú, ju pri voľbe neovplyvnilo. Podotkla však, že celkovo sa ľudia v obci riadia zväčša podľa tohto faktoru. Národnostná otázka zohráva rolu pri výbere kandidáta aj pre dôchodkyňu Annu.

Popoludní sa chystá ísť voliť i dôchodkyňa Valéria Bosorádová, ktorá sa zúčastnila i na prvom kole. Svojho favorita si vybrala na základe toho, že je to „dobrý chlap“, povedala. Volebná účasť v Hosťovej dosiahla v prvom kole zhruba 27 percent, čo je nad priemerom Nitrianskeho kraja, kde bola účasť 17,9-percenta.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM