Rastislav Búgel Správy

V bývalých kasárňach vznikne archeologický skanzen: Prvé dva objekty už onedlho

Zaujímavá novinka v Nitre. V areáli bývalých kasární na Martinskom vrchu pod Zoborom by mali vzniknúť prvé dva objekty budúceho archeologického skanzenu.

Ilustračný obrázok k článku V bývalých kasárňach vznikne archeologický skanzen: Prvé dva objekty už onedlho
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov riaditeľa Archeologického ústavu (AÚ) SAV v Nitre Mateja Ruttkaya sa momentálne podrobne rozpracováva existujúca štúdia a návrhy jednotlivých areálov parku, ktoré majú byť sprístupnené verejnosti. „Určite chceme prvé práce vykonať už v priebehu tohto leta. Plánujeme spraviť minimálne jednu hrnčiarsku pec, podľa nálezu z lokality Nitra-Lupka a jedno veľkomoravské obydlie, ktoré bolo nájdené priamo na Martinskom vrchu. Hrnčiarska pec sa potom bude využívať v rámci našej vedeckej práce na experimentálne výpaly, ale určite aj pre verejnosť. Musíme to však najprv doriešiť organizačne, pretože taký výpal sa nedá robiť pre veľké skupiny návštevníkov,“ hovorí Ruttkay.

Chcú povzbudiť spolumajiteľov

Prvé dva objekty budúceho archeoskanzenu budú sprístupnené iba v čase, keď bude areál bývalých kasární otvorený pre verejnosť. Okrem AÚ v ňom viaceré budovy a objekty získalo od štátu mesto Nitra. Pozemky v ňom zasa patria nitrianskemu biskupstvu. Samotné sprístupnenie areálu tak nezáleží iba na archeológoch. „Dúfame, že ak sa nám podarí dokončiť rekonštrukciu hrnčiarskej pece a veľkomoravského obydlia, tak trošku povzbudíme aj ďalších spolumajiteľov areálu, aby sa tam začalo niečo hýbať aj po stránke celkovej rekonštrukcie a obnovy, pretože dnes to tam je, s výnimkou našej časti, celé zarastené,“ skonštatoval Ruttkay.

Vybudujú skanzen

Archeológovia chcú v bývalých kasárňach postupne vybudovať skanzen, ktorý bude mať viacero okrskov. „Boli isté snahy aby bol zameraný iba na obdobie Veľkej Moravy, ale je tam takmer šesť hektárov, na ktorých, môže byť neolitická osada, určite tam chceme mať dobu bronzovú, Keltov a včasný stredovek, čiže veľkomoravské obdobie. Sú to pre Nitru dôležité okruhy, ktoré súvisia aj so samotným areálom Martinského vrchu,“ dodáva Ruttkay.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM