Webnoviny - Kultúra

V Ankete diváka na festivale v Nitre zvíťazil film 365 dní nad oblakmi

Návštevníkom festivalu Vysoké hory Nitra sa najviac páčil film legendárneho nosiča a chatára spod Rysov Viktora Beránka 365 dní nad oblakmi.

Snímka zvíťazila v Ankete diváka. Zachytáva štyri ročné obdobia v živote vysokohorských nosičov a približuje ich bežné dni v horách a na najvyššie položenej chate vo Vysokých Tatrách – Chate pod Rysmi (2250 metrov). Divákov zaujala aj prezentácia známeho horolezca Vladimíra Lineka, ktorý zhrnul 35 rokov svojho pôsobenia v horách – osem expedícií do Afriky, Južnej a Severnej Ameriky, Grónska, Himalájí, Karakoramu.

Priaznivci filmov s horskou tematikou si v sobotu 7. novembra na štvrtom ročníku festivalu na Mestskom úrade v Nitre pozreli 12 filmov a prezentácií z rôznych končín sveta od Slovenska cez Nový Zéland, Kamčatku, Omán, Himaláje, Čínu až po Novú Guineu. Organizátorom podujatia je Nitriansky horský spolok, partnerom je Slovenský vysokohorský a turistický spolok. „Ohlasy na festival zo strany divákov boli výborné, čo nás motivuje k zorganizovaniu ďalšieho, jubilejného piateho ročníka, ktorý bude 13. novembra 2010“, uviedla spoluorganizátorka Katarína Együdová.

Na festivale sa ďalej premietali dva filmy doma i vo svete oceňovaného filmára Pavla Barabáša. Uvedený bol aj jeho emotívny dokument Juzek Psotka – Everest pri príležitosti 25. výročia výstupu na Mount Everest. Vrchol najvyššej hory sveta dosiahol Psotka 15. októbra 1984 spolu so Zoltánom Demjánom a šerpom Ang Ritom. „Jozef Psotka, prezývaný Juzek bol jednou z najvýraznejších osobností slovenského horolezectva. V tom čase bol najstarším človekom, ktorý stál na vrchole Mount Everestu, navyše prvovýstupom a bez kyslíka“, povedal pre agentúru SITA Radovan Baláž z organizačného štábu festivalu. Film sprostredkoval jeho životný príbeh a previedol divákov najväčšími expedíciami, ktoré boli míľnikmi slovenského himalájskeho dobrodružstva. Barabášove filmy sa do Ankety diváka nezapájajú, pretože je to na rozdiel od ostatných tvorcov profesionálny filmár.

Súčasťou festivalu bol aj tento rok špeciálny deň určený žiakom základných škôl. Organizátori festivalu v spolupráci so Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie predstavili 420 deťom zo základných škôl v Nitre prírodu, faunu a flóru Slovenska. Cieľom bolo upevniť ich environmentálne povedomie a vzťah k pohybovým aktivitám v prírode.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM