Dávid Hrdý Rôzne

Útek z Osvienčimu: Topoľčanec Rudolf Vrba dokázal nemožné I.

Smutne známy tábor Osvienčim v Poľsku sa do histórie zapísal ako miesto, kde našlo smrť milióny ľudí. Jedným z väzňov, ktorý sa do neho dostal bol aj Topoľčanec Rudolf Vrba. No podarilo sa mu utiecť, aby neskôr podal správu svetu o masových vraždách Židov. Prinášame vám prvú časť jeho príbehu.

Ilustračný obrázok k článku Útek z Osvienčimu: Topoľčanec Rudolf Vrba dokázal nemožné I.
Zdroj: Webnoviny.sk

Kto bol Rudolf Vrba?

Narodil sa 11. septembra 1924 v Topoľčanoch rodičom Eliasovi a Helene Rosenbergovým. Vlastným menom Walter Rosenberg si neskôr zmenil meno na Rudolf Vrba. Po zavedení židovského kódexu ho v pätnástich rokoch vylúčili z bratislavského gymnázia.

Potom odišiel pracovať ako robotník do Trnavy. V roku 1942 sa na protest proti židovským perzekúciám rozhodol ujsť zo Slovenska. Mieril do Anglicka. Tam sa chcel pripojiť k česko-slovenskej armáde v Británií.

Po vojne vyštudoval Vysokú školu chemicko – technologického inžinierstva a neskôr sa preslávil vo svete svojimi výskumami v oblasti biochémie mozgu, rakoviny a cukrovky. Prednášal aj na univerzitách v Anglicku, Kanade a USA. Zomrel 26. januára 2006.

Útek zo Slovenska

Na začiatku jeho úteku do Veľkej Británie chcel ísť cez Maďarsko. Jeho matka mu dala 200 korún a potom sa odviezol taxíkom z Trnavy do Serede. Odtiaľ sa peši dostal do Galanty. Tam mu pomohla rodina jeho kamaráta dostať sa do Maďarska.

Tam sa aj dostal, no uvedomil si, že táto cesta je veľmi nebezpečná. Maďarsko v tom čase už bolo okupované Nemcami, čo znamenalo veľké riziko. Rozhodol sa preto vrátiť späť.

Pri jeho návrate bol však zadržaný pohraničnou strážou a odovzdaný slovenským úradom. Tie ho umiestnili do Nováckeho zberného tábora. Odtiaľ sa mu podarilo utiecť. No o pár dní bol zadržaný v Topoľčanoch. Prezradili ho dva páry ponožiek, ktoré mal oblečené.

Deportácia do táborov smrti

Po neúspešnom úteku sa ocitol opäť v Novákoch odkiaľ ho 14. Júna deportovali do koncentračného tábora Majdanek v Poľsku. Tam však dlho nebol, prihlásil sa do ďalšieho transportu, ktorý mal viesť väzňov na práce v poľnohospodár­stve. V skutočnosti však vlak smeroval do Osvienčimu. Vrba dorazil do tábora smrti 29. júna 1942.

Sledujte naše spravodajstvo aj naďalej. Prinesieme vám pokračovanie príbehu Rudolfa Vrbu!

Zdroj: Veľký útek z Osvienčimu (dokumentárny film, 2007), holocaust.cz

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM