Webnoviny - Rôzne

Ústavný súd zamietol volebné sťažnosti Strany patriotov

Strana patriotov súd žiadala, aby vyhlásil komunálne voľby v Nitre za neplatné.

Ilustračné foto. Foto: SITA/Jozef JakubčoNITRA 1. marca (WEBNOVINY) – Ústavný súd Slovenskej republiky zamietol dve sťažnosti Strany patriotov, týkajúce sa komunálnych volieb v Nitre.

Sťažnosť, ktorou strana namietala neústavnosť a nezákonnosť volieb primátora, súd odmietol „ako podanú zjavne neoprávnenou osobou.“ Druhú sťažnosti voči voľbám poslancov odmietol ako „zjavne neopodstatnenú.“ Kandidáti Strany patriotov sa do mestského zastupiteľstva nedostali a vo voľbách neuspel ani kandidát na primátora, ktorému strana vyslovila podporu.

Strana patriotov súd žiadala, aby vyhlásil oboje volieb za neplatné. Domnievala sa, že výsledky volieb mohli byť zmanipulované, pretože pre faktickú chybu sa opätovne vytlačilo zhruba 7 500 volebných hlasovacích lístkov.

Patrioti tvrdili, že okrem pracovníkov mesta nikto nepotvrdil, že pôvodné lístky boli chybné a že boli aj skartované. Prednosta nitrianskeho magistrátu a zároveň zapisovateľ mestskej volebnej komisie Igor Kršiak pokladá tieto výhrady za absurdné. „Hneď ako sme zistili, že lístky sú chybné, sa táto sada zapečatila,“ povedal. Nikto teda s nimi nemohol manipulovať. Chyba spočívala v tom, že pri tvorbe volebných lístkov úradníci omylom zoradili kandidátov s priezviskom začínajúcim sa na písmeno M pred kandidátov na K. Tým pádom dostali chybné číslo. ýkalo sa to šiestich kandidátov z rôznych politických strán vo volebnom obvode Zobor – Dražovce.

Podľa Strany patriotov bol ďalej porušený volebný zákon politickou reklamou a kampaňou za mestské peniaze. Strana hovorí o viacstránkovej inzercii v inzertnom týždenníku, kde boli údajne propagovaní aj kandidáti na poslancov nominovaní niektorými politickými stranami. Kršiak financovanie inzercie kandidátov na poslancov z mestskej kasy odmieta.

„To absolútne vylučujem, to by predsa neprešlo audítorkou,“ povedal. Podľa jeho slov má mesto s vydavateľom týždenníka Echo zmluvu o informačných inzertných stranách, ktoré má predplatené. Poukazuje na to, že mesto takouto formou informuje o svojich aktivitách dlhodobo, nielen pred voľbami.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM