Rastislav Búgel Správy

Úspešní absolventi nitrianskeho gymnázia: Lavice v ňom drali moderátorka Kalisová aj minister dopravy

Od začiatku tohto školského roka ponúka Gymnázium Golianova v Nitre päťročné bilingválne vzdelávanie v anglickom jazyku. V prvom ročníku študuje 36 detí, v novom školskom roku plánuje gymnázium otvoriť dve triedy, ktoré by spolu navštevovalo zhruba 60 detí.

Ilustračný obrázok k článku Úspešní absolventi nitrianskeho gymnázia: Lavice v ňom drali moderátorka Kalisová aj minister dopravy
Foto: Rastislav Búgel

„Projekt sme veľmi dlho pripravovali, pretože bol náročný. Tvoríme vlastné učebné texty, vlastnú koncepciu. Záujem o túto formu štúdia bol veľký, hlásilo sa 250 detí,“ potvrdila riaditeľka gymnázia Marta Rácová. Od druhého ročníka sa študenti v rámci bilingválneho vzdelávania budú učiť v anglickom jazyku umenie a kultúru, matematiku, chémiu a informatiku. „Na gymnáziu pôsobí už 20 rokov jazyková škola, naši učitelia majú štátnice z jazykov. Máme možnosť rozšíriť ponuku bilingválneho vzdelávania aj o ďalšie prírodovedné predmety, ktoré zatiaľ nemáme do tohto vzdelávania zaradené.“

Plánujú investície

S novootvoreným bilingválnym vzdelávaním súvisia aj plánované investičné aktivity gymnázia. Keďže škola nemá vlastnú budovu a sídli v prenajatých priestoroch, za ktoré zriaďovateľ – Nitriansky samosprávny kraj platí nájomné mestu Nitra, škola nemohla čerpať financie z eurofondov. „Veľmi sme tým trpeli, že sme nemohli čerpať z eurofondov. Teraz sme však vypracovali projekt na čerpanie prostriedkov z Európskej únie z poslednej výzvy, ktorá nie je viazaná na budovu. Projekt sme postavili na rozvoj bilingválneho vzdelávania a veríme, že budeme úspešní,“ uviedla Rácová. Peniaze z eurofondov chce škola využiť na vzdelávanie a ďalšiu prípravu učiteľov, na nákup učebníc chémie, matematiky, informatiky i na tvorbu vlastných učebných textov v anglickom jazyku. „Zapojilo by sa desať až 15 učiteľov, ktorí budú tvoriť prekladové i výkladové slovníky. Plánujeme modernizovať učebňu chémie, ktorá bola spolu s biológiou vždy silnou stránkou nášho gymnázia,“ tvrdí riaditeľka.

Množstvo úspešných absolventov

Jej slová potvrdzujú aj úspešní absolventi gymnázia, medzi ktorými je niekoľko významných lekárov či vedcov. K absolventom nitrianskeho gymnázia patrí Róbert Illéš, zástupca prednostu neurochirurgickej kliniky Lekárskej fakulty UK v Nemocnici s poliklinikou akademika Ladislava Dérera v Bratislave, primár I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky FN Univerzity Komenského v Bratislave Martin Petrenko i riaditeľ a konateľ Kardiocentra Nitra, s.r.o., Marián Hranai. Na gymnáziu v Nitre študoval aj profesor otolaryngológie Róbert Hladký, ktorý inšpiroval svojho priateľa, básnika Vítězslava Nezvala k napísaniu zbierky Balada o večnom študentovi Robertovi Davidovi.

Škola vychovala aj vedcov a výskumníkov Štefana Mihinu, Pavla Uhrína, Zuzanu Palkovú-Okenkovú či Kláru Hennyeyovú. Gustáv Slamečka sa vypracoval na ministra dopravy v Českej republike, Jozef Prokeš bol podpredsedom Národnej rady SR i podpredsedom vlády SR pre európsku integráciu. Ako veľvyslanec SR v USA pôsobil ďalší absolvent nitrianskeho gymnázia Rastislav Káčer. V oblasti kultúry či médií sa presadili výtvarník Karol Felix, režisér a riaditeľ Starého divadla v Nitre Ondrej Spišák, hudobník, klavirista a skladateľ Eugen Gnoth či moderátori Miriam Kalisová a Vlado Vondrák. Absolventmi Gymnázia Golianova sú aj športovci Matej Tóth, slovenský atlét roka 2006 či hokejový obranca Boris Valábik.

Gymnázium Golianova
8
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM