Rastislav Búgel Iné športy

Úspech slovenskej atletiky: Nitriansky rodák Tóth strieborný na ME!

V chôdzi na 50 km striebornú medailu pre slovenskú atletiku vybojoval na ME v Zürichu Matej Tóth v národnom rekorde 3:36:21. Nitriansky rodák tak opäť zviditeľnil slovenský šport.

Ilustračný obrázok k článku Úspech slovenskej atletiky: Nitriansky rodák Tóth strieborný na ME!
Zdroj: Webnoviny.sk

Titul majstra Európy, už tretíkrát v kariére, putoval do Francúzska zásluhou Yohanna Diniza so svetovým rekordom 3:32:33, tretí skončil Rus Ivan Noskov 3:37:41.

Rusi Ryžov a Noskov vystrelili po štarte ako rakety, za nimi Francúz Diniz, a Matej Tóth spolu s Poliakom Sudolom, ku ktorým sa pripojil vlaňajší majster sveta Ír Heffernan, takýto obraz sa naskytol v samom úvode päťdesiatky. Netradične skoro sa štartovné pole roztrhalo a vytvorili skupinky, ktoré sa snažili navodiť pre seba optimálny rytmus krokov. Počasie bolo vlhké, zamračené, trať mokrá od dažďa.

Rusi vyžarovali zo seba sebavedomie, taktiež Diniz, ktorý sa k nim pripojil pred 10. km, no aj Matej Tóth. Pôsobil pokojne, rozvážne a presne sa držal taktiky, ktorú si stanovil.

Podľa medzičasu na 20. km (1:26:55) bolo zrejmé, že tempo neustáva, dokonca sa zrýchlilo, na 5. mieste Matej Tóth strácal na špičku 44 sekúnd (1:27:39), 25. bol Majdán (1:34:14), 32. Tišťan (1:37:05). Diniz, Ryžov, Heffernan, Noskov vytvorili dve dvojičky na čele a za nimi ako tieň sa držal Matej Tóth. Francúz Diniz dokonca zrýchlil a vytvoril si rýchlo aj náskok. Na 30. km sa slovenská nádej posilnila, Tóth sa posunul na 4. miesto (2:10:51) za Ryžova (2:09:14), Diniza (2:09:20), na tretieho Noskova (2:10:48) strácal len tri sekundy.

Na 36. km opäť nastúpil a skúsil sa od Ryžova nadobro odpútať, napokon sa ukázalo, že to bol únik rozhodujúci. To však už Matej Tóth pochodoval tretí spolu s Noskovom a vyzeral neustále dobre.

Záverečných 10 km začali ukrajovať chodci na čele v poradí Diniz 2:51:12, Ryžov 2:51:51 a Tóth 2:53:42, Noskov už na slovenského chodca strácal päť sekúnd. Pred 36. km sa prehnal Tóth cez unaveného Rusa Ryžova a bolo jasné, že sa zrodí jeho najväčší úspech v kariére. Len jediný chodec bol od neho lepší, tridsaťšesťročný Diniz sa v cieli radoval už z tretieho zlata na ME, po triumfoch v rokoch 2006 a 2010. Záverečné metre si užíval, aj s malou francúzskou vlajkou v ruke. Aj strieborný Tóth sa vyžaroval eufóriu a ‚obliekol‘ sa do oveľa väčšej zástavy ako Diniz, slovenskej.

Doteraz v histórii samostatnej slovenskej atletiky sa nazbierali tri medaily, po zlate kladivára Charfreitaga v Barcelone'10, striebre kladivárky Hrašnovej v Helsinkách'12 pridal ďalšie striebro Matej Tóth. Vo svojej piatej päťdesiatke v kariére na vrcholnom podujatí zverenec Mateja Spišiaka v Dukle Banská Bystrica konečne prenikol na medailový stupeň, na OH'2012 v Londýne bol siedmy, vlani na MS v Moskve piaty a teraz na ME bronzový.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM