Rastislav Búgel Samospráva

Archeopark a relax: Urbanistická štúdia kasární je na svete

TÉMA TÝŽDŇA. Celý týždeň spolu sledujeme problematiku kasární pod Zoborom. Dnes sa pozrieme na pripravenú urbanistickú štúdiu.

Ilustračný obrázok k článku Archeopark a relax: Urbanistická štúdia kasární je na svete
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Štúdia je na svete

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili predloženú urbanistickú štúdiu. V minulosti verejnosť pobúrilo vyjadrenie cirkvi, že predá časť pozemku jednému z obchodných reťazcov. V tomto smere zakročilo aj mesto. Ešte v septembri minulého roku sa viceprimátor Štefek vyjadril, že videl navrhovanú štúdiu, kde sa so žiadnym supermarketom nepočíta. Mesto chce jednotlivé budovy, ktorých väčšina je vo vlastníctve cirkvi, prenajať. Rozhodnúť o nájomníkoch sa má verejnou súťažou.

Záujem verejnosti

O záujme verejnosti o návštevu kasárni svedčia čísla za posledné roky. Záujem o návštevu objektu bývalých kasárni mali domáci a aj zahraniční návštevníci. Preto chce mesto čo najskôr nájsť vhodné riešenia na jeho využitie. „Samotná štúdia predpokladá využitie tejto atraktívnej lokality k športovej a záujmovej činnosti, miesto tu môžu nájsť i kultúrne a vedecké inštitúcie, ako aj školské zariadenia,“ informuje radnica na svojej oficiálnej webovej stránke. Ako sme vás informovali už skôr, štúdia poukazuje na problematické a chýbajúce inžinierske siete. „Nemôžeme tam nikoho pustiť, pokiaľ tam nebude elektrina, voda, plyn a kanalizácia,“ vraví primátor Jozef Dvonč.

Oddychová zóna

Mesto plánuje z tohto lukratívneho pozemku vybudovať oddychovú zónu. V pláne sú aj priestory na športové vyžitie obyvateľov Nitry. V štúdii je spomenuté aj vybudovanie archeoparku, ktorý by sa mohol stať vyhľadávaným miestom pre domácich návštevníkov a turistov. O vybudovanie archeoparku a múzea má záujem Archeologický ústav (AÚ) SAV v Nitre . „V kasárňach by mohol vzniknúť aj ten archeoskanzen. Umiestnené by doň mohli byť nálezy z vykopávok,“ prezrádzal svoje túžby účastník našej ankety. Spomenuté boli aj cukrárne a zariadenia na športové vyžitie návštevníkov. Hovoriť o konkrétnom využití je však príliš skoro. „Ja predpokladám, že značná časť toho, čo bolo prezentované sa zrealizuje, ale pripomínam, že to nie je otázka ani marca, ani septembra, ale odhadujem, že to bude dlhodobá záležitosť,“ informoval primátor Dvonč.

Čo ste možno nevedeli:

Bývalé kasárne pod Zoborom v minulosti (1887) počas jedného z vojenských cvičení navštívil aj cisár František Jozef I. .Sú aj druhými najstaršími kasárňami na Slovensku.

Viete čo by chceli Nitrania v kasárňach? Pýtali sme sa na to v článku- Kasárne pod Zoborom: Čo by v nich chceli mať Nitrania?

O problémoch s kasárňami sa môžete dočítať v našom článku- Kasárne potrebujú peniaze: Problémom sú aj inžinierske siete

Foto: urbanistická štúdia (nitra.sk)

Štúdia- kasárne
5
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM