Lucia Lauková Správy

Univerzitný most v Nitre by mal byť hotový na jeseň 2018: Vodičov neminú obmezdenia

Na jar budúceho roka by mala odštartovať niekoľko mesačná generálna oprava Univerzitného mosta. Generálny riaditeľ SCC, hovorí o dôvodoch prečo sa rekonštrukcia nezrealizovala skôr.

Ilustračný obrázok k článku Univerzitný most v Nitre by mal byť hotový na jeseň 2018: Vodičov neminú obmezdenia
9
Galéria

Po zrekonštruovanom Univerzitnom moste sme podľa slov generálneho riaditeľa Slovenskej správe ciest, už mohli jazdiť. Most však generálnu rekonštrukciu má ešte len pred sebou.

Zaujímalo nás čo stojí za takýmto omeškaním. „Slovenská správa ciest (SSC) spravila všetko preto, aby sa po opravenom moste dalo jazdiť už pred dvoma rokmi. SSC bola pripravená, projekčne, boli finančné prostriedky aj vypísaná súťaž. Bohužiaľ, končil Operačný program doprava, bolo toľko práce, že zhotovitelia nemali kapacity na to, aby sa vrhli do veľkej súťaže. Pretože tu sa nejednalo len o jeden most, ale o balík mostov v rámci Slovenskej správy ciest po celom Slovensku,“ vysvetľuje dôvody omeškania generálny riaditeľ SSC, Roman Žembera.

Bojkotovanie súťaže?

„Jednoducho súťaž bola bojkotovaná a nemohla byť vyhodnotená. Následne prišlo zimné obdobie a súťaž sa zrušila a celé sa to posunulo do nového obdobia Operačného programu integrovaná infraštruktúra, v ktorom sme znova vysúťažili tento most,“ povedal Roman Žembera.

Termín rekonštrukcie

Podľa jeho slov, sa však rovnakého scenára nemusíme báť. „Nakoľko dnes nie je na trhu toľko práce ako bolo pri posledných rokoch Operačného programu doprava, tak veríme, že nebude problém aby sme na budúci rok na jar začali tento most realizovať a do jesene ho spravili,“ tvrdí Roman Žembera, generálny riaditeľ SSC.

Náklady na rekonštrukciu

Na opravu Univerzitného mosta je podľa slov generálneho riaditeľa Romana Žemberu, potrebných zhruba 800 až 900-tisíc eur. „Bude potrebné vymeniť ložiská, vyčistiť a opraviť rímsy, zábradlia, vozovku, izolácie, v podstate taká generálka mosta,“ povedal generálny riaditeľ SSC, Roman Žembera.

Dopravné obmedzenia

Vodičov čakajú v súvislosti s opravou mosta dopravné obmedzenia. „Navrhli sme také riešenie, že sa most bude robiť po poloviciach, to znamená, v jednom smere bude pustená doprava a doprava v opačnom smere bude pustená po obchádzkach. Príde samozrejme čas, keď bude treba zdvihnúť most kvôli výmene ložísk. Tam predpokladám nejaké dva týždne kedy budeme musieť dopravu úplne vylúčiť z mosta,“ dodal Roman Žembera, generálny riaditeľ SSC.

Rekonštrukcia Univerzitného mosta v Nitre: Začať by sa mala v roku 2018
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM