Lucia Lauková Rôzne

Unikátny atlas Tatier: Vznikol aj za pomoci odborníka z nitrianskej UKF

Na vytvorení unikátneho atlasu Tatier spolupracoval aj odborník z Katedry geografie a regionálneho rozvoja Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. V atlase tohto druhu nájdete viaceré zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny atlas Tatier: Vznikol aj za pomoci odborníka z nitrianskej UKF
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Publikácia Atlas Tatier – neživá príroda je vôbec prvým dielom tohto druhu týkajúce sa Tatier ako celku. Na jeho tvorbe 15 rokov úzko spolupracovalo viac ako sto odborníkov zo Slovenska i Poľska a po prvýkrát v histórii sa podarilo spojiť výsledky výskumov z obidvoch strán Tatier.

Profesor Martin Boltižiar z nitrianskej UKF je spoluautorom geomorfologickej mapy, znázorňujúcej povrch Tatier. „Aj za týmto účelom bol riešený v rokoch 2013 až 2014 na Katedre geografie a regionálneho rozvoja Fakulty prírodných vied UKF medzinárodný projekt s názvom Geomorfologický výskum Tatier ako východisko pre poznanie súčasných zmien vysokohorského prostredia,“ informovala Jana Krajčovičová z UKF.

Uvažuje sa aj o ďalšej podrobnejšej mape

Mapa je prvou digitálnou ucelenou geomorfologickou mapou celého územia Tatier v relevantnej mierke. K dispozícii je v troch digitálnych vrstvách (body, línie, plochy) vo vektorovom formáte pre ďalšie využitie v prostredí geografických informačných systémov.

Vzhľadom na použitú mierku 1:100 000 sú viaceré formy zgeneralizované, niektoré formy sú vekovo nerozlíšené. „Z tohto dôvodu sa v budúcnosti uvažuje, z hľadiska mapovaných foriem, o vypracovaní podrobnejšej digitálnej geomorfologickej mapy Tatier v mierke 1:50 000, prípadne 1:25 000, ktorá by explicitne zahŕňala aj morfodynamické atribúty,“ skonštatovala Krajčovičová.

Zaujímavosti atlasu

Atlas Tatier je rozdelený podľa jednotlivých tém do siedmich častí,a to Tatry ako fyzickogeografický región, Klíma, Vodstvo, Geologická stavba a podzemné vody, Reliéf, Pôdy a Typy prírodného prostredia. Témy sú prezentované v 28 samostatne vyberateľných veľkoformátových mapových listoch formátu A1, ktoré boli zoradené od všeobecných po podrobné.

Celkovo obsahuje atlas 82 máp a ďalších 165 ilustrácií. Zaujímavosťou sú unikátne 3D vizualizácie podávajúce informáciou o tom, ako vyzerali Tatry počas posledného zaľadnenia, keď dná dolín vypĺňali ľadovce. Text atlasu je v troch jazykoch, poľštine, slovenčine a angličtine.

Môže vás zaujímať:

Maturatnti, poznačte si dôležitú udalosť: UKF si pre vás pripravila Deň otvorených dverí

Maturanti, už máte vybratú VŠ? Na SPU v Nitre sa o pár dní začnú Dni otvorených dverí

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM