Lucia Lauková Správy

Unikátna pamiatka z Nitry: Stala sa motívom novej poštovej známky

Motívom novej poštovej známky sa stala unikátna pamiatka. Patrí do zbierkového fondu Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna pamiatka z Nitry: Stala sa motívom novej poštovej známky
Zdroj: TASR

Technická pamiatka, parná lokomobila Umrath z konca 19. storočia, je motívom novej poštovej známky Slovenskej pošty (SP). Novinka vychádza vo forme tlačového listu s 35 známkami.

Na známke, s nominálnou hodnotou 1,15 eura, je zobrazená parná lokomobila Umrath zo zbierkového fondu Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre. „Práve v priestoroch tohto múzea sa uskutoční v piatok 15. apríla slávnostná inaugurácia novej známky,“ uviedla hovorkyňa SP Iveta Dorčáková.

Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 15. 4. 2016 a domicilom mesta Nitra. Motívom prítlače FDC obálky je pohľad zozadu na parnú lokomobilu Umrath a motívom FDC pečiatky je obilie súvisiace s funkciou lokomobily na poháňanie strojov pri mlátení obilia.

Autorom výtvarných návrhov poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Marián Komáček. Autorom rytiny poštovej známky ako aj FDC je Ľubomír Žálec.

Unikátna pamiatka z Nitry: Stala sa motívom novej poštovej známky
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM