Veronika Kalinová Rôzne

Únava, teploty aj nepríjemný kašeľ: Chrípka v Nitrianskom kraji naberá na sile!

O viac ako sedemnásť percent stúpol v Nitrianskom kraji za týždeň počet chrípkových a chrípke podobných ochorení (CHPO). Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) bol vyšší o takmer štyri percentá. Podľa týchto čísel chrípka klope na dvere...

Ilustračný obrázok k článku Únava, teploty aj nepríjemný kašeľ: Chrípka v Nitrianskom kraji naberá na sile!
Zdroj: TASR

Podľa analýzy hlásení 72 percent lekárov pre deti a dorast a 69 percent lekárov pre dospelých je v súčasnosti chorých na ARO 9 772 ľudí, čo predstavuje 2 023 chorých na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov, hlásiacich v tomto týždni do systému počty chorých. Na chrípku ochorelo 1 429 ľudí, čo je takmer 296 chorých na 100 000 obyva­teľov.

Závažné prípady neevidujú

RÚVZ v Nitre, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Nitriansky kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Ešte stále sa na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 278 osôb.

Vo všeobecnosti je najviac chorých je medzi ekonomicky činným obyvateľstvom a deťmi základných škôl. Podstatne nižšiu chorobnosť evidujú epidemiológovia medzi dôchodcami.

Najlepšou voľbou je očkovanie

Za najúčinnejšiu ochranu proti uvedeným ochoreniam je podľa odborníkov celoročne konzumovať stravu bohatú na vitamíny, otužovať sa, pohybovať na čerstvom vzduchu, obliekať sa primerane počasiu. Najlepšou cestou, ako sa chrípke vyhnúť, je dať sa zaočkovať.

Keďže chrípkový vírus mení každý rok svoj charakter sú pre každú sezónu pripravené nové očkovacie látky. Vo vakcíne nie je celý vírus, ale len jeho časti a preto vakcína nemôže spôsobiť chrípkové ochorenie. Na vytvorenie protilátok sú potrebné dva týždne, takže je žiaduce dať sa zaočkovať včas. Najvhodnejším obdobím na očkovanie je október a november.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM