Rastislav Búgel Kultúra

Ukončili jeden z najväčších výskumov na hrade: Objavili hroby a románsku hradbu

Archeologický ústav (AÚ) SAV v týchto dňoch ukončil jeden z najväčších archeologických výskumov, ktoré sa doteraz konali na Nitrianskom hrade. Trval viac ako dva roky.

Ilustračný obrázok k článku Ukončili jeden z najväčších výskumov na hrade: Objavili hroby a románsku hradbu
Foto: Rastislav Búgel

Medzi morovým stĺpom a hradbami sa vedcom podarilo objaviť priebeh starších opevnení, ktoré zmenili doterajší pohľad na vývoj osídlenia na hradnom kopci. „Predstava bola, že v minulosti vznikla línia opevnenia, ktorá sa rôzne prebudovávala, až k stavu z polovice 15. storočia, kedy bol celý kopec opevnený. Tento výskum ukázal, že to tak nebolo. Že pôvodne bol celý opevnený areál oveľa užší a postupne sa od toho 9. storočia rozširoval,“ hovorí riaditeľ AÚ Matej Ruttkay.

Našli starý val

Cieľom výskumu bolo okrem iného aj objavenie ďalšieho priebehu veľkomoravského opevnenia. „To sa nám žiaľ nepodarilo. Pravdepodobne muselo mať v dobe Veľkej Moravy iný priebeh, než sme si doteraz predstavovali. Ale čo je dôležité, našli sme veľmi dobre zachovaný takzvaný včasnouhorský val z polovice 11. storočia. Ten mal komorovú konštrukciu, ktorá pozostávala z radu veľkých drevených komôr vyplnených zeminou a kameňmi. Bolo to štyri až päť radov komôr vedľa seba a stupňovite postavených do hora. Takže to bola naozaj velikánska drevená hradba postavená podľa kyjevského vzoru,“ vysvetlil Ruttkay.

Na výstavbu valu padlo niekoľko lesov

Postaviť také mohutné opevnenie z dreva a hliny bolo podľa jeho slov veľmi náročné. Vedci v súčasnosti pripravujú štúdiu, ktorá naznačuje, že stavba takýchto valov v 9. až 12. storočí predstavovala aj nemalý ekologický problém, pretože boli pri získavaní stavebného materiálu odlesnené veľké územia krajiny. „Ukazuje sa, že na výstavbu valu, aký bol objavený na Nitrianskom hrade, padlo hneď niekoľko lesov,“ povedal Ruttkay. Ako pripomenul, v základoch včasnouhorského opevnenia boli nájdené aj zvyšky mált a kamenných článkov zo starších stavieb. „To dokladá, že pred tým museli na hrade stáť murované stavby, ktoré máme v origináli iba slabo zachytené v južnej stene dolnej lode katedrály. To je preto, že na rozdiel od moravských Mikulčíc, Starého Města a iných lokalít, ktoré zanikli a potom sa tam skoro 1000 rokov nič nedialo, na Nitrianskom hrade ten život stále prebiehal a stavebná činnosť vlastne ničila staršie archeologické náleziská,“ uviedol Ruttkay.

Bude prezentovaná verejnosti

Doterajšie výskumy na rôznych miestach hradného kopca potvrdili existenciu veľkomoravského valu, opevnenia, ktoré vzniklo zrejme po rozpade Veľkej Moravy, mohutného včasnouhorského valu z polovice 11. storočia a dobre zachovanej románskej hradby. „Som veľmi rád, že táto hradba bude neskôr prezentovaná aj verejnosti v budove, ktorá bude na mieste výskumu stáť. Vždy sme radi, keď výsledok výskumu nie je rozbagrovaný alebo zabetónovaný, ale vieme ho ukázať,“ hovorí Ruttkay. Ako pripomenul, okrem zvyškov opevnení z rôznych období sú pre vedcov dôležité aj nálezy viacerých hrobov.*** „Sú v rôznych situáciách. Niektoré sú pod včasnouhorskou hradbou, iné sú do nej vsadené. A teraz vlastne všetky tie kostičky, ktoré sme v nich našli, idú na rádiouhlíkovú analýzu. Tá nám pomôže spresniť celé datovanie jednotlivých etáp vývoja na hrade. Robíme tu aj celý rad ďalších analýz. Sú to napríklad parazitologické analýzy z obsahu toho, čo mohli mať tí pochovaní ľudia v žalúdku alebo v črevách. Robíme aj špeciálne analýzy prepálených vrstiev. Z hľadiska archeometrie nám vlastne pomáhajú vytvárať istú krivku do minulosti a tá nám ukáže, ako sa menilo magnetické pole zeme. To potom vieme pri svojom bádaní ďalej využiť,***“ vysvetlil Ruttkay.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM