Monika Földešiová Rôzne

UKF získala licenciu na muzikál

Celoslovenskú premiéru muzikálu Ples upírov pripravuje Katedra hudby Pedagogickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Premiéra je naplánovaná na 3. mája tohto roka vo Veľkej sále Starého divadla Karola Spišáka.

Študentskú licenciu muzikálu sa podarilo UKF získať od produkčnej spoločnosti Vereinigte Bühnen Wien. „Je to vôbec po prvýkrát, čo spoločnosť udelila študentskú licenciu tohto muzikálu a tiež je to jeho prvé uvedenie na Slovensku,“ uviedol Miroslav Ballay z Katedry kulturológie Filozofickej fakulty UKF. V rámci získanej licencie sa v Nitre uskutoční päť predstavení tohto muzikálu. Ples upírov je súčasťou projektu Vzdelávanie divadlom, ktorý realizuje Filozofická fakulta UKF s podporou európskych štrukturálnych fondov.
Muzikál bude na javisku nitrianskeho Starého divadla uvedený so živým orchestrom a živými zbormi. Pod režijnou taktovkou Petra Oravca sa predstavia študenti a doktorandi Katedry hudby a iných katedier UKF a študenti Súkromného konzervatória v Nitre. Celkovo sa v alternáciách predstaví 37 účinkujúcich mladých hercov, z toho v jednom predstavení bude na javisku stáť 25 účinkujúcich. V živom orchestri bude účinkovať 18 hudobníkov sprevádzaných 15 členmi audio zboru. Inscenáciu pripravuje realizačný tím 15 tvorcov, pracovníkov a doktorandov UKF.
Predlohou muzikálu Ples upírov je rovnomenný film Romana Polanského z roku 1967, ktorý parodizoval upírsku tematiku. Po tridsiatich rokoch zrežíroval Roman Polanski túto predlohu ako muzikál vo viedenskom Raimund Theater, svetovú premiéru mal 4. októbra 1997. Následne bola produkcia muzikálu otvorená v divadlách po celom svete. V súčasnosti sa muzikál hrá v Ronacher Theater vo Viedni, v Divadle Palladium v Stuttgarte a v Magyar Színház v Budapešti. Autormi divadelnej adaptácie sú Roman Polanski (réžia), Michael Kunze (scenár a texty piesní) a Jim Steinman (skladateľ hudby), ktorý ako ústredný hudobný motív muzikálu použil svoj hit z 80. rokov Total eclipse of the heart.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM