Marek Šebeňa Rôzne

UKF udelila čestný titul americkému a bulharskému vedcovi

Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár udelil dnes na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre (UKF) čestný titul doctor honoris causa významnému lingvistovi a kulturológovi Ianovi Hancockovi z U

Ian Hancock sa podieľal na vzniku rómskeho archívu a dokumentačného centra. Jeho práca zahŕňa predovšetkým oblasti ľudských práv a rómskeho jazyka a dejín. Počas mnohých rokov vyučoval všeobecnú lingvistiku, sociolingvistiku, anglickú lingvistiku, dejiny, dialektológiu a gramatiku. K najväčším úspechom patrí zaradenie rómskeho jazyka ako univerzitného predmetu na University of Texas v Austine.
Encho Gerganov pôsobí ako emeritný profesor v oblasti kognitívnej psychológie, psycholingvistiky a experimentálnej psychológie na New Bulgarian Univeristy v Sofii. Je jedným zo zakladateľov Medzinárodnej letnej školy v kognitívnych vedách na New Bulgarian University v Sofii. Jeho výskumné aktivity a publikácie sú z oblasti hodnotenia procesu osvojovania si bulharského jazyka na vzorke študentov bulharských stredných škôl. Ďalšou výskumnou oblasťou sú slovné asociácie, sémantika a vzdelávanie detí z minoritných skupín .
„Súčasťou slávnostného podujatia sú aj dve medzinárodné konferencie Dni sociálnej práce a InteRRa 8 organizované Fakultou sociálnych vied a zdravotníctva UKF a Ústavom romologických štúdií v spolupráci s Úradom vlády SR. Jednou z tém konferencií je Sociálna sféra Slovenskej republiky a sociálna práca. Druhou témou sú zasa Rómske osobnosti," uviedla Jana Krajčovičová z oddelenia médií na UKF v Nitre.
Záštitu nad medzinárodnou konferenciou Dni sociálnej práce prevzala ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR Viera Tomanová. Medzinárodná konferencia InteRRA sa koná pod záštitou podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM