Monika Földešiová Rôzne

UKF sa bráni voči ohováraniu

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre vyjadruje protest proti bezprecedentnému a nepodloženému ohováraniu a poškodzovaniu jej dobrého mena odvysielaním reportáže televízie JOJ dňa 28. júna 2011 o 17.00 h v relácii Prvé noviny.

Nesúhlas vyjadruje aj voči článkom uverejneným v denníku SME dňa 4. júla 2011 na úvodnej strane pod názvom „Pohovory spochybnil člen komisie“ a na strane tri pod názvom „Prijímačky smerujú na súd“ v súvislosti s údajnými podvodmi na prijímacích skúškach na doktorandské štúdium v študijnom programe 1.1.10 Odborová didaktika – Didaktika anglického jazyka a literatúry na Pedagogickej fakulte v minulom roku 2010.

Univerzita vyhlasuje, že predmetné prijímacie konanie sa uskutočnilo v roku 2010 v súlade s ustanoveniami zákona o vysokých školách, vnútornými predpismi univerzity, ako aj vnútornými predpismi fakulty. Podkladom pre rozhodnutie dekanky fakulty o prijatí na štúdium bolo odporúčanie prijímacej komisie, ktorá zoradila uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania. Tieto skutočnosti sú zaznamenané v zápisnici z prijímacieho konania, ktorá je podpísaná všetkými šiestimi členmi komisie a nachádza sa v originálnom vyhotovení na dekanáte fakulty. Pravosť a súhlas so znením zápisnice dodatočne potvrdili piati členovia komisie s výnimkou sťažujúceho sa člena komisie v júni 2011. Osobné spisy uchádzačov uložené na dekanáte Pedagogickej fakulty obsahujú aj podklady pre rozhodnutie komisie vrátene bodového hodnotenia uchádzačov, ktoré bolo určujúce pre poradie úspešnosti uchádzačov.

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre sa bráni voči zverejneniu pravdu skresľujúcich informácií prostredníctvom vysielania TV JOJ v tejto kauze. Podobné kroky podnikla aj voči denníku SME. Podrobnosti sú zverejnené na webe univerzity www.ukf.sk.

Univerzita vyjadruje rozhorčenie nad zverejnením ilustračnej fotografie k predmetnému článku „Prijímačky smerujú na súd“ v denníku SME zo dňa 4. júla 2011 – fotografie policajného auta s klietkou pre policajných psov a policajnými zátarasami brániacimi vstupu do priestorov univerzity. Zverejnená fotografia zachytáva policajný zásah – uzavretie univerzity a vyšetrovanie v súvislosti s minulou, dnes už úspešne objasnenou kauzou údajného umiestnenia výbušnín v priestoroch univerzity. Akademická pôda je všade vo vyspelom svete nedotknuteľná a policajné orgány môžu na ňu vstupovať iba v závažných, zákonom vymedzených prípadoch. Spájanie nepodloženého ohovárania a závažného policajného zásahu je neospravedlniteľné.

Univerzita vyzýva sťažujúceho sa člena komisie a neúspešného uchádzača, aby namiesto mediálnej kampane univerzite predložili dôkazy, ktoré by svedčili v prospech sťažovateľov, alebo aby podali žalobu a predložili dôkazy potvrdzujúce ich tvrdenia nezávislému súdu.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM