Monika Földešiová Rôzne

Udržiavanie ciest počas zimy

Od 15. novembra do 15. marca prebieha podľa platných zákonov zimná údržba miestnych komunikácií. Zisťovali sme u kompetentných, ako je pripravená Nitra (a jej okolie) na zimnú sezónu a blížiaci sa sneh.

Riaditeľ Mestských služieb Ľudovít Janček predložil na poslednom mestskom zastupiteľstve Operačný plán zimnej údržby miestnych komunikácií 2009/2010, ktorý mesto s pozmeňujúcimi návrhmi schválilo. Na základe neho budú Mestské služby ako správca komunikácií zabezpečovať prejazdnosť a priechodnosť jednotlivých mestských ciest a chodníkov.

Kapacity mesta Okrem 600 ton soli môžu Mestské služby narábať aj so 600 tonami drviny. K dispozícii budú rôzne druhy strojov určené k odhŕňaniu a posypu (17), rovnako tak aj množstvo pracovníkov na ručné čistenie jednotlivých rajónov. V pláne informujú, že všetky ulice, po ktorých je smerovaná MHD, patria z hľadiska dopravnej dôležitosti do I. kategórie, teda mali by byť pravidelne udržiavané. Kvôli ochrane životného prostredia budú niektoré miestne komunikácie upravované výhradne pluhovaním, t.j. nebudú použité chemické posypy. Pôjde napr. o Jesenského ul., Hodžovu, J. Kráľa, Riečnu, Podzámsku, Wilsonovo nábrežie, Parkovo nábrežie a iné.

**Sídlom operatívneho orgánu zimnej služby – zmenového dispečera je hospodársky dvor Čermáň, Tehelná ul. č.3, č.t. 037/ 77 200 60. ** Ako je na tom kraj K lepšej prejazdnosti ciest by mali pomôcť aj nové sypače, ktoré dnes odovzdal predseda NSK Milan Belica Regionálnej správe a údržbe ciest Nitra, a.s.. Týchto 12 nových vozidiel špeciálnej techniky na posýpanie výrazne posilnia súčasné, až 20 rokov staré stroje. Ako nám uviedol vedúci odboru dopravy NSK Ivan Michna, prerozdelené budú medzi 5 regionálnych správcov, Nitre boli poskytnuté 3 vozidlá. Ďalej uviedol, že „všetky sypače budú udržiavať 2 041km ciest II. a III. triedy a asi 500 km ciest I. triedy v kraji.“ Kraj do nich investoval 2,56 mil. € (vyše 77 mil. Sk) a v rámci štrukturálnych fondov budú žiadať o ďalších 10 posypových strojov. „Počíta sa aj s inými investíciami, to však bude už záležitosť nového krajského zastupiteľstva“, oboznámil p. Michna.

sprava ciest
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM