Rastislav Búgel Krimi

Úder proti Euphoria shopom: Drogy vydávali za soľ!

Polícia rozložila sieť nezákonných Euphoria shopov, v ktorých predávali drogy balené ako soľ do kúpeľa. Polícia zadržala dvoch organizátorov. Za obzvlásť závažný trestný čin si môžu v chládku posedieť 10 až 15 rokov.

Euphoria shopy sa na Slovensku vynorili ako huby po daždi. mladí ľudia v snahe vyskúšať dačo nové a zároveň aj ušetriť našli spôsob ako jednoducho prísť k drogám. Omamné látky boli balené ako soľ do kúpeľa. Polícia už po zriaďovateľoch obchodov išla dlhšiu dobu.** „Uťali sme hlavu. Mám informáciu, že dnes sú už všetky Euphoria Shopy aj dve predajne Hypnotikum zatvorené,“ **informoval riaditeľ Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva policajného zboru (KR PZ) v Nitre Miroslav Ďuráček.

Martinčan (30) založil firmu na predaj tzv. dizajnérskych drog. Zamestnal ľudí a po celom Slovensku otvoril sieť predajní. Drogy mu zabezpečoval 38-ročný komplic z Poľska. Pod rôznymi názvami potom drogy predával ako aromatické soli do kúpeľa a aromatické bylinky. Na obale síce bola uvedená informácia, že výrobky niesú určené k požitiu, no personál bol vyškolený na vysvetlenie spôsobu konzumácie a použitia látok zákazníkom. Látky vyvolávali po požití stav podobný požitiu kokaínu a pervitínu. Nastúpili halucinácie a euforické stavy. „Vedeli sme, že je tu snaha dať tieto látky na trh, že sa tu predávajú drogy. Bolo by jednoduché zavrieť obchody v Nitre a zatknúť niekoľko ľudí. My sme však tento problém nechceli riešiť iba v Nitre, ale v rámci celého Slovenska. Preto sme sa spojili s Colným kriminálnym úradom Finančného riaditeľstva SR,“ uviedol riaditeľ KR PZ v Nitre Šrámek.

Domová prehliadka v martinskom byte odhalila až 15 tisíc vrecúšok s nebezpečnou látkou. Obaja organizátori napísali firmu na žilinského bezdomovca. ten figuroval ako tzv. biely kôň a dostával mesačne 70 €.** „Najviac im vynášali predajne v Nitre, kde mali mesačný čistý zisk 10.000 až 13.000 eur,“ povedal Ďuráček. Ako dodal, polícia už v súvislosti s prípadom vykonala aj domové prehliadky a vypočula aj predavačov, ktorí kupujúcich inštruovali, ako syntetické drogy užívať. „Zatiaľ sú v polohe svedkov. Budeme však túto kvalifikáciu zvažovať. Ak sa preukáže, že o všetkom mali vedomosť a podieľali sa na trestnej činnosti, veľmi radi ich budeme stíhať,“** povedal Šrámek.

**„30-ročný Marek z Martina a 38-ročný Adian z Poľska boli obvinení z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamnej a psychotropnej látky, jedu a prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi a prečin ohrozovania zdravia závadnými potravinami a inými predmetmi, za čo hrozí v zmysle zákona 10 až 15 rokov väzenia,“ **informuje Renáta Čuháková Hovorkyňa KR PZ v Nitre.

O tom ako anjel strážny dokáže kradnúť sme vás informovali [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.135747_V-dome-vycinal-zahadny-muz:-Tvrdil,–ze-je-anjel-strazny!]v tomto článku.[/link] Kuriózna lúpež vás zaujala aj v [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.135329_Za­zili-sok:-Na-Sturovej-kradol-nitriansky-spiderman!]tejto reportáži.[/link] O záhadnom požiari luxusného auta sme [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.135155_EX­KLUZIVNE-VIDEO:-Luxusny-mercedes-v-plamenoch!]písali TU![/link]

Nitra24.sk/tasr

drogy
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM