Lucia Lauková Rôzne

Úchvatný záber nočnej oblohy nad Nitrou: Ako vznikala táto neskutočná snímka?

Fotografovi Romanovi Vaňúrovi ponúkla nočná obloha prekrásny pohľad, o ktorý sa s nami podelil. V článku sa dočítate, ako takáto snímka vzniká.

Ilustračný obrázok k článku Úchvatný záber nočnej oblohy nad Nitrou: Ako vznikala táto neskutočná snímka?
Zdroj: Roman Vaňúr

Unikátny záber sa podaril pred pár dňami zaznamenať fotografovi Romanovi Vaňúrovi. Je to neuveriteľné, ale snímka je fotená z Nitry. Ako nás informoval Matej Pecháč z FB stránky Astronómia v Nitre, na ktorej bola snímka umiestnená, na fotografii je emisná hmlovina Severná Amerika (názov dostala podľa tvaru) a hmlovina Pelikán.

Vyhotoviť takýto záber nie je hračka. Vyžaduje si dobré znalosti a ovládanie svojho fotoaparátu. „Snímka vznikla zložením množstva fotografií s celkovým expozičným časom 15 hodín,“ uviedol Matej Pecháč.

Ako sa autorovi podarilo vyhotoviť snímok v takejto podobe, detailnejšie priblížil Matej Pecháč. „Roman najskôr nafotil 301×60sec a 401×120sec záberov pri ISO 6400,“ opísal Matej Pecháč. Pre zaujímavosť dodal že, tých 301 snímok bolo urobených vo farbe a ďalších 401 v špeciálnej vlnovej dĺžke, v ktorej hmlovina najviac žiari. V neposlednom rade zohráva významnú úlohu aj postproces, nie však hocijaký. „Všetko potom nahral do softvéru, ktorý snímky poskladá na seba, vycentruje, prejde úpravami atď. Nakoniec z toho vylezie takáto snímka,“ opisuje Matej Pecháč.

Môže vás zaujímať:

FOTO: Obloha nám ponúka ďalší fenomén. Trochu záhadné, ale očarujúce žiariace oblaky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM