Lucia Lauková Šport

Tvrdý chlap, ktorý vie pobaviť: ROZHOVOR s 1. slovenským profi wrestlerom z Nitry

Slovensko má historicky prvého šampióna vo wrestlingu a je ním rodák z Nitry. V rozhovore nám prezradil, čo ho k tomuto športu priviedlo, ale aj to, aká bola doposiaľ jeho cesta k úspechom.

Ilustračný obrázok k článku Tvrdý chlap, ktorý vie pobaviť: ROZHOVOR s 1. slovenským profi wrestlerom z Nitry
17
Galéria
Zdroj: Marek Šlosár

Markus Mytra, vlastným menom Marek Šlosár z Nitry, sa ako prvý Slovák stal profesionálnym wrestlerom. Ako sám prezradil, na začiatku o tomto športe nevedel nič, len to, že ho to jednoducho baví. Napriek, nielen finančnej náročnosti a príprave, to dosiahol až k zisku teamového titulu. Teraz zápasí so svojím tímovým partnerom Yorgusom z Cypru.

Ako ste prišli k tomuto športu?

Pamätám sa, že ešte ako malý som, sem tam, sledoval wrestling na FOX športe. Naozaj ma to chytilo až v 15-tich/16-tich rokoch. Sledoval som videá na Youtube, nemal som tušenie, čo to wrestling vôbec je. Proste ma to bavilo. Od malička, 5-tich rokov, som hrával futbal cca do 19-tich rokov. Sužovali ma zranenia kolena, prečo som aj nakoniec prestal.

Aké boli vaše začiatky s wrestlingom?

Stále tvrdím, že som ešte len na začiatku, ale tie úplne prvé začiatky boli neskutočne ťažké. Úplné iný tréning ako v posilňovni alebo na futbale. Prvý tréning som mal šoféra a paralen (smiech). Cieľ bol dostať sa do hlavného rosteru, teda súpisky, čo najskôr.

V čom spočívala vaša príprava?

Tak bolo treba hlavne pevnú vôľu. Či už v stravovaní alebo v tréningu, plus zdravie a peniaze. Nebudem hovoriť koľko stála jedna cesta, respektíve tréning a strava je samotná kapitola. Približne po 2 a pol roku dochádzania každý víkend som mal vytúžený debut. Musel som sa naučiť byť bezpečný v ringu (hlavne ako padať, spolupracovať, ako sa tváriť…) a samozrejme mať „zmáknuté“ základy.

Ako vyzeral tréning?

Taký typický tréning trval 4 hodiny, samozrejme rozcvička, plus sme precvičili celé telo zväčša vlastnou váhou, kruhové dynamické tréningy hlavne na výdrž. Snažíme sa posilniť hlavne chrbát a krk.

Ako sa zmenila životospráva?

Čo sa týka stravovania je to na každom. Nie je dané, že wrestler musí mať správnu životosprávu, respektíve mať malé % tuku. Mal by mať cardio-výdrž. Je to na každom, ako chce v ringu vyzerať. Ja samozrejme verím, že telo predáva, takže sa snažím čo najviac na sebe makať. Jedlo 6-krát denne, veľa bielkovín a ostatné záleží, v akej fáze som, či objemovej alebo rysovacej. Musím dodať, že prvý rok tréningu bol neskutočne náročný, plus stereotyp. Pondelok až piatok bola práca a každý deň posilňovňa. V sobotu Budapešť, čo je 2× dve a pol hodiny cestovania autom plus 4 hodiny tréningu. V nedeľu som bol rád, že žijem, celé telo dobúchané.

Na Slovensku táto disciplína nie je veľmi rozšírená ak vôbec. Ste tak trochu priekopník v tejto oblasti. Zvyšuje sa vo vašom okolí záujem o tento šport aj vďaka vám?

Áno, na Slovensku to nie je moc v obľube, nemá to tu históriu, takže ľudia na to nie sú zvyknutí. Popravde moc sa tým nechválim, že som wrestler, lebo nemám nejak chuť dookola vysvetľovať 95% populácie na Slovensku, že to nie je divadlo, a že nie som sadista (smiech).

Ako by ste teda vy definovali wrestling?

Wrestling je definovaný, ako športová zábava. Ako som povedal nemám rád, keď ľudia používajú slovo „divadlo“. To ako keby som povedal, že opera je film a balet je reality show. Pochybujem, že v divadelnom vystúpení dostanete stoličkou po krížoch alebo vás otrieskajú o ring alebo prehodia cez stôl. Wrestling je svojský žáner, ale funguje na princípe TV seriálu, ktorý je naživo. (Konkrétne WWE RAW je týždenne najdlhšie vysielaná LIVE show v histórii).

Ako sa líši od klasického zápasenia?

Líši sa to tým, že to má scenár, tak ako každý film, seriál alebo reality show. Wrestling je neskutočne fyzicky náročný a náchylný na zranenia. Musíte byť atlét, ale aj herec. Cieľom je pobaviť ľudí.

V Amerike je wrestling komerčne úspešný, a berie sa aj ako súčasť zábavného priemyslu, ako ho vnímate vy?

Nie len v Amerike, Japonsko či hlavne Anglicko je na vysokej úrovni. Vnímam ho, ako niečo čo zbožňujem, plus neskutočný biznis. Áno, je to pre mňa hlavne zábava. Baví ma to? To je slabé slovo! Keď som v ringu ja a môj súper, tak som vo svojom živle a keď tým ešte pobavím divákov, je to neskutočný pocit.

Okrem zábavy však určite dostávate aj rany. Mali ste nejaké vážnejšie zranenia?

No tak hlavne kolená sú problémové aj keď môžem povedať, že tu tak kĺby netrpia ako na futbale. Tu trpí všetko ostatné. Natrhnuté väzy v členku, to sa mi stalo 3 týždne pred debutom, takže sa muselo ísť cez bolesť. Svalové zranenia, narazené rebrá, odreniny podvrtnuté kolená, ale zatiaľ nič vážne.

S kým by ste sa chceli stretnúť v ringu?

Nemám nejaké konkrétne mená, ale myslím, že stretnúť sa v ringu s Jerichom, Rockom a asi ďalšími 30-timi menami, by bolo neskutočné.

Aké sú vaše športové vzory. Aké športy sledujete?

Bude to znieť ako klišé, ale na wrestling som sa dal len vďaka The Rockovi (Dwayne Johnson). Futbal stále sledujem, môj idol bol vždy Roberto Carlos. Zbožňoval som hru Zidana. Kto nemá rád Ronaldihna asi nehral futbal. Ešte som veľký fanúšik atletiky a špeciálne šprintov. Za posledných 9 rokov som videl asi každú stovku Asafa Powella a samozrejme aj ostatných top šprintérov.

Aké máte ciele do budúcna a na aké stretnutie sa pripravujete?

Cieľ je dostať sa do svetovo uznávanej spoločnosti ako sú NJPW, TNA, alebo WWE. 11. marca 2017 máme v Budapešti obhajobu tag teamových titulov proti 2 unlimited, chalani z Írska. Show je každé 2 mesiace, ale nedávno som vystúpil aj na prvej českej wrestlingovej akcii, takže je to od šikovnosti, kto si aký angažmán vybaví.

Ako vznikol váš pseudonym?

Treba dodať, že vo wrestlingu sa mená menia často. Pôvodne to malo byť Nytra dúfam, že to nemusím vysvetľovať prečo, keďže som z Nitry. Ale neprešlo nám to lebo v HCW už pôsobí wrestler s menom Nitro a pre nich bola výslovnosť skoro totožná, takže sme to zmenili na Mytra. Nič za tým nehľadajte. Marek je od mena Markus a keďže Marek je dosť bežné pre Slovákov, tak sa to len pozmenilo a vznikol Markus Mytra.

Aké úspechy ste už dosiahli?

Aké úspechy? No pre mňa je úspech už to, že som sa nenechal odradiť okolím, vzdialenosťou, financiami a hlavne náročnosťou. Lebo jedna vec je to pozerať a druhá to vykonávať. Byt prvý slovenský profesionálny wrestler mi znie celkom dobre. 21. januára 2017 som získal tag teamový titul načo som neskutočne hrdý v akom krátkom časovom slede sa mi to podarilo. Som prvý Slovák alebo Čech, čo držal akýkoľvek profesionálny wrestlingový titul. Ďalšie úspechy môžete sledovať na FB fanpage Markus Mytra.

V galérii prikladáme sériu fotiek wrestlera Markusa Mytru z Nitry!

Tvrdý chlap, ktorý vie pobaviť: ROZHOVOR s 1. slovenským profi wrestlerom z Nitr
17
Galéria
Zdroj: Marek Šlosár
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM