Rôzne

Turecko - lepšie raz vidieť, ako 100-krát počuť

Brána Orientu odkrýva priezračné tyrkysové more, členité zálivy aj majestátne pohoria. Turecko je po Chorvátsku ďalšou obľúbenou destináciou Slovákov. Súťažte s nami a vyhrajte skvelú dovolenku!

Ilustračný obrázok k článku Turecko - lepšie raz vidieť, ako 100-krát počuť
20
Galéria
Zdroj: TIP travel

Turecko je známe ako dovolenková destinácia s krásnymi plážami a vybudovanými dovolenkovými strediskami. Táto bájna krajina však v sebe skrýva omnoho viac. Vôňa korenín, veľkolepé chrámy a mešity s minaretmi, bazáre, bájne antické mestá, staroveké pamiatky, brušné tanečnice či raki a baklava, aj také je Turecko – brána Orientu.

Čo ste o Turecku možno nevedeli

  • Krajina sa spomína už v období veľkej potopy, kedy biblická Noemova Archa pristála na hore Ararat vo východnej časti Turecka. Posledným jedlom na Noemovej Arche bol sladkokyslý puding „Asure“, ktorý sa dodnes jedáva v rôznych regiónoch Turecka.
  • Turecko je miestom narodenia mnohých historických osobností ako Abrahám, spisovateľ Homér, svätý apoštol Pavol, bájkar Ezop alebo otec histórie – Herodotos
  • Národným kvetom Turecka je tulipán. Síce sa tento kvet spája s Holandskom, ale do Európy bol privezený až okolo roku 1600. Prvý tulipán vyšľachtili za vlády Suleimana I., aby potešili sultána. Jeho názov bol Turban, ktorý pripomínal.

Čo by ste mali určite zažiť

Pri návšteve Turecka by ste nemali vynechať niektorý z mnohých bazárov. Pre milovníkov nákupov je to priam povinná jazda a pre ostatných neopakovateľný zážitok s pravou tureckou atmosférou. V bazároch nájdete množstvo výrobkov od oblečenia cez doplnky, koberce až po umelecké predmety. Nechýbajú ani koreniny, byliny, čaje, oriešky, oleje, sušené ovocie a mnoho ďalších komodít. Neodmysliteľnou súčasťou je zjednávanie cien a klebetenie.

Pohostinnosť a´la Turca

Od čias Otomanskej ríše až do súčasnosti zohrávala káva a čaj dôležitú úlohu v tureckom životnom štýle a stali sa neodlučiteľnou súčasťou tureckej kultúry. Kávu priniesli do Istanbulu v roku 1555 dvaja sýrski obchodníci a stala sa známa ako „mlieko hráčov šachu a mysliteľov". Ako hovoria Turci: „Šálka kávy spolu je zárukou štyridsaťročného priateľstva."

Turecký čaj má plnú chuť a je príliš silný na to, aby sa podával vo veľkých šálkach. Preto sa servíruje v malých pohárikoch v tvare tulipána, ktoré musíte držať za okraj, aby ste si nepopálili prsty, pretože čaj sa podáva vriaci. Môžete si doň pridať cukor, mlieko však nie. Kamkoľvek v Turecku pôjdete, vždy a všade vám ponúknu na znak priateľstva a pohostinnosti čaj alebo kávu.

Kam na Tureckej riviére

KEMER

Ak budete dovolenkovať v tomto kúpeľnom mestečku, citlivo zasadenom do scenérie pohoria Taurus, určite nevynechajte výlet na vrchol hory Tahtali. Ide o druhú najvyššiu horu Turecka, ktorá je počas celého roka zasnežená. Na vrchol sa z horúceho pobrežia dostanete lanovkou. Návštevníkom je k dispozícii miestna reštaurácia a kto má chuť, môžete sa vydať na prechádzku po horskom hrebeni s nezabudnuteľnými výhľadmi na pobrežie Stredozemného mora.

ANTALYA – LARA

Vďaka unikátnej kombinácii historických pamiatok a stredomorského pobrežia je Antalya ideálnym turistickým letoviskom a je právom označovaná za centrum tureckého turizmu. Na jej okraji sa nachádza novovybudované luxusné letovisko Lara, ktoré vás zláka svojimi nádhernými a dlhými piesočnatými plážami a exkluzívnymi nákupnými centrami.

BELEK

Toto letovisko s nádhernými píniovými a eukalyptovými lesmi a hotelmi prestížnych značiek sa najmä vďaka golfovým ihriskám stalo strediskom medzinárodného cestovného ruchu. Vyskúšajte si čaro zjednávania a navštívte aj miestny bazár, ktorý sa koná každú sobotu.

SIDE

Historické mestečko, ktoré bolo kedysi pirátskou osadou, dostalo názov podľa granátového jablka pestovaného vo veľkom množstve. V jeho bezprostrednej blízkosti sa tiahnu citrusové háje a plantáže s bavlnou. Menej známou, ale o to zaujímavejšou atrakciou tejto oblasti je Manavgatský vodopád nachádzajúci sa neďaleko Side. Návštevu tohto miesta je dobré spojiť s prechádzkou divokou prírodou plnou zelene a návštevou miestnej reštaurácie vsadenej priamo nad vodopády.

ALANYA

Kozmopolitné mesto sa rozprestiera na východe Tureckej riviéry a je rajom pre všetkých, ktorí radi nakupujú v obchodoch s najrozmanitejším orientálnym tovarom. Najväčší rozkvet mesto zažilo v seldžuckom období, z ktorého sa zachovalo množstvo pamiatok. Okrem povinnej návštevy Seldžuckej pevnosti, ktorá oddeľuje východnú Keykubátovu pláž od zlatistej Kleopatrinej pláže, nevynechajte ani zastávku na Teras Panorama, odkiaľ sa vám naskytne neopakovateľný výhľad na celú Alanyu a pobrežie.

Vyhrajte dovolenku!

Ak chcete spoznať nielen Turecko, ale napríklad aj čarovnú krajinu pri Jadrane, zapojte sa do našej súťaže o dovolenku v obľúbenom letovisku VODICE s cestovnou kanceláriou TIP travel. Súťaž nájdete TU.

Dovolenka v Turecku
20
Galéria
Zdroj: TIP travel
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM