Lucia Lauková Samospráva Samospráva

Tri školy v Nitrianskom kraji získali finančný príspevok: Pôjde na zníženie energetickej náročnosti budov

Tri stredné školy v Nitrianskom kraji využili možnosť získať nenávratný finančný príspevok. Použijú ho na zníženie energetickej náročnosti svojich budov.

Ilustračný obrázok k článku Tri školy v Nitrianskom kraji získali finančný príspevok: Pôjde na zníženie energetickej náročnosti budov
Foto: Rastislav Búgel

Na výzvu Operačného programu Kvalita životného prostredia financovaného Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou zareagovala Stredná odborná škola (SOŠ) na Ulici sv. Michala v Leviciach, Gymnázium Juraja Fándlyho v Šali a SOŠ na Cintorínskej ulici v Nitre. Na projektoch v celkovej hodnote viac ako jeden milión eur sa bude Nitriansky samosprávny kraj (NSK) podieľať päťpercentným spolufinancovaním.

Mohli sa zapojiť všetky školy

Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana sa do projektu mohla zapojiť ktorákoľvek škola v kraji, ktorá spĺňa podmienky výzvy. Základným kritériom je, že budova musí byť verejná a po realizácii projektu sa dosiahne úspora na vykurovaní vo výške minimálne 30 percent. Financie z nenávratného príspevku je možné využiť na zlepšovanie tepelno-technických vlastností stavebných konštrukcií, modernizáciu vykurovacích, klimatizačných a ďalších energetických systémov či na zmenu spôsobu vykurovania. „Všetky školy dostali túto možnosť, všetky školy boli oslovené a metodicky poučené. Bolo teda na každej škole a organizácii, ako rýchlo si dokáže urobiť projekt a prihlásiť sa do toho dotačného systému,“ povedal Guťan.

Zapojilo sa málo škôl

Krajský poslanec Marián Radošovský si myslí, že sa do programu na znižovanie energetickej náročnosti budov zapojilo málo škôl. Podľa jeho slov by mal byť iniciatívnejší samosprávny kraj. „Toto sú jedinečné možnosti, keď môžeme získavať finančné prostriedky v takom vysokom objeme, že naše kofinancovanie je iba päťpercentné. Nemôžeme sa spoliehať na pripravenosť škôl. Musíme rozhodnúť aj my. Musíme poznať tie budovy a musíme vedieť, ktoré z nich potrebujeme, a to je aj o koncepcii školstva. Musíme mať jasno, ktoré školy áno a ktoré školy nie, a musíme mať jasno aj v tom, ktoré školy bez problémov splnia aj tieto kritériá 30-percentnej úspory. A máme také, ale projekty nepodali,“ skonštatoval Radošovský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM