Rastislav Búgel Futbal

Tresty za ovplyvňovanie zápasov: Hodúr so zastavenou činnosťou na 14 rokov, Rák zatiaľ bez trestu!

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu udelila v utorok exemplárne tresty v korupčnom škandále na slovenských trávnikoch. Trest dostal aj bývalý nitriansky hráč Ivan Hodúr.

Ilustračný obrázok k článku Tresty za ovplyvňovanie zápasov: Hodúr so zastavenou činnosťou na 14 rokov, Rák zatiaľ bez trestu!
Zdroj: TASR

Najvyšší trest dostala dvojica hráčov v úlohe organizátorov korupčného správania sa Ivan Žiga a Marián Dirnbach. Obaja majú zastavenú činnosť na 25 rokov, dištanc platí spätne od 13. septembra tohto roka. Ďalší obvinení z ovplyvňovania zápasov Tomáš Huber, Michal Dian a Marek Božoň dostali stop na 18 rokov. Bývalému slovenskému reprezentantovi Ivanovi Hodúrovi zastavila disciplinárka činnosť na 14 rokov, informovala oficiálna stránka SFZ. Proti rozhodnutiu sa môžu potrestaní hráči odvolať do 15 dní od ich zverejnenia.

Zatiaľ bez trestu

DK SFZ nerozhodovala o treste pre ďalšieho obvineného Róberta Ráka. „Pretože je hráč Rakúskeho futbalového zväzu a nepatrí to pod kuratelu SFZ. Vec preto pôjde na riešenie rakúskeho zväzu,“ uviedol poverený predseda DK SFZ Miroslav Vlk.

Bez funkcie

„V prípade, že je hráčovi uložené disciplinárne opatrenie, zastavenie pretekárskej činnosti, znamená to, že nemôže počas výkonu disciplinárneho opatrenia pôsobiť v žiadnej funkcii na futbalovom stretnutí. Prakticky to teda znamená, že nemôže mať funkciu funkcionára, hráča ani nič podobné,“ vysvetlil pre zväzovú webstránku Peter Potecký, podpredseda disciplinárnej komisie.

Nešportové správanie

Disciplinárka vo verdikte zdôvodnila udelenie vysokých trestov „za konanie vo veci korupčného správania a ovplyvňovania futbalových výsledkov a s tým súvisiacou činnosťou, správanie znevažujúce meno slovenského futbalu a Slovenského futbalového zväzu, vymedzujúce sa z noriem športovca, porušovanie zásady Fair Play a slušného správania sa, po náležitom objasnení a spravodlivom posúdení disciplinárneho previnenia v stretnutiach CL, ročník 2013/2014“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM