Rastislav Búgel Basketbal

Tréner basketbalistov Urban po sezóne: Extraliga má svoje kvality, je čas začať budovať

Družstvo Nitry, ktoré bolo po minulé roky zvyknuté na boj o medailové pozície sa muselo v aktuálnom ročníku Eurovia SBL pasovať s inými starosťami. Dlho totiž hrozilo, že basketbal v tomto meste nebude pokračovať, ale nakoniec sa podarilo klub zachrániť.

Ilustračný obrázok k článku Tréner basketbalistov Urban po sezóne: Extraliga má svoje kvality, je čas začať budovať
Foto: Rastislav Búgel

Ako vidí nedávno skončenú sezónu najpovolanejší muž tímu, tréner Ľubomír Urban? „Sme vôbec radi, že sa udržala Nitra na extraligovej mape. Do súťaže sme vstúpili v hodine dvanástej alebo päť minút po dvanástej, čomu zodpovedá aj celý priebeh súťaže. Teraz je čas od skončenia tejto súťaže skonsolidovať veci a budovať veci už pre budúci súťažný ročník s dostatočným predstihom,“ začína s hodnotením ročníka skúsený lodivod na lavičke Nitry. Pre Ľubomíra Urbana išlo o ďalšiu náročnú sezónu, ktorá mala svoje špecifiká. „Vedeli sme, do čoho vstupujeme a mnohí o tom hovorili, mali možno iné predstavy, ale pohybujem sa na extraligových palubovkách desiatky rokov a viem, čo môžem očakávať a ten priebeh bol očakávaný. Bolo potrebné hľadať všetky zdroje pre to, aby sme vôbec dokázali preniesť cez mnohé ťažké výsledky v priebehu sezóny, čo si myslím, že sa podarilo.“

Chýbali potrebné skúsenosti

Družstvo Nitry malo počas celého priebehu sezóny niekoľko svetlých chvíľok, v ktorých dokonca trápila favorita, celkovo však doplácali neskúsenosť a chýbajú skúsenosť pri kľúčových okamihoch.

„Vzhľadom na skladbu svojho tímu sa nám mnohé veci nepodarilo dotiahnuť, mnohé veci boli náznakové, len okrajovo v častiach zápasov. Bolo príliš málo skúseností na to, aby sme kultivovaným spôsobom odohrali celých 40 minút, ale na druhej strane sme neskončili úplne bez víťazstva, čo je tiež pozitívne. Pozitívne je, že si môžu hráči, pokiaľ budú v Nitre aj v budúcej sezóne preukázať skúsenosti, ktoré nadobudli z tejto sezóny.

Extraliga má svoju kvalitu

Príležitosť hrať v nitrianskom drese dostali hráči s minimom, respektíve nulovými skúsenosťami z extraligových paluboviek a podľa toho vyzerala aj hra na palubovke. „Sami naši hráči zistili, že Extraliga má svoju kvalitu a vedieť sa v nej presadiť nie je jednoduché. Celú sezónu nás sprevádzali výkyvy na všetkých postoch, u všetkých hráčov. Ten prechod vôbec nie je jednoduchý aj pre kvalitných hráčov,“ hodnotí svojich zverencov bývalý reprezentačný tréner.

Spolu s Karlovkou mala tohtoročná edícia Eurovia SBL dve družstvá s takmer výhradne slovenskými hráčmi. Berie Urban tento fakt ako pozitívnu vec pre basketbal na Slovensku? „Pozitívna správa by to bola vtedy, keby sme vedeli ako to bude vyzerať so slovenským basketbalom v horizonte ďalších rokov, pretože sme to viackrát omieľali v priebehu sezóny, extraligové celky majú licenciu profesionálnych klubov a v týchto kluboch ide o výsledok, nie o perspektívu. Extraligové celky musia byť komerčné, v prvom rade majú hrať pre diváka. Keď sa má hrať pre diváka, tak dnes je náročný divák s množstvom možností vidieť vrcholové akcie veľmi rozmaznaný. Musíme byť schopní pritiahnuť ich do hľadiska.“

Najdôležitejšia je trpezlivosť

Konsolidačnú sezónu má Nitra za sebou, akou cestou sa plánuje basketbal pod Zoborom uberať do ďalších sezón? „V prvom rade sa nitriansky basketbal potrebuje stále stabilizovať. Dúfam, že prvý krok sa podaril. Potrebuje nájsť symbiózu subjektov, to znamená mládež a dospelí. Musí sa vytvoriť kontinuita, musí sa vytvoriť, stabilizovať a obohatiť trénerské zázemie. Musí sa skvalitniť ekonomické zázemie jednotlivých družstiev a celých zložiek, ktoré sa zúčastňujú na príprave talentov. V Nitre máme výhodu v podmienkach nadväznosti osemročného gymnázia, univerzít, na to sa dá stavať. Veľa družstiev a miest na Slovensku nemá také možnosti, že by od šiestej triedy mohol hráč dvojfázovo trénovať a kvalitne trénovať. Treba mať objemy, treba mať kvalitatívne parametre tréningového procesu, treba mať ekonomiku na zabezpečenie kvalitnej konfrontácie v blízkom okolí a treba mať trpezlivosť, to je to najdôležitejšie, pretože to nie otázka jedného dňa, jedného roku, ale je to ľudovo povedané beh na dlhé trate,“ uzatvára Ľubomír Urban.

Autor: Michal Duchovič/bkni­tra.com

Ľubomír Urban
7
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM