Lucia Lauková Kultúra

Tradície a ľudové remeslá: PREHĽAD letných jarmokov a trhov v Nitrianskom kraji

Ľudové remeslá a tradície ožijú aj počas letných mesiacov. V našom okolí sa bude konať niekoľko jarmokov a trhov s pestrým programom.

Ilustračný obrázok k článku Tradície a ľudové remeslá: PREHĽAD letných jarmokov a trhov v Nitrianskom kraji
Foto: Ľubomír Hudačko

Petropavlovský jarmok

24. júna Futbalové ihrisko, Veľké Zálužie

Pre návštevníkov budú počas kultúrneho programu pripravené ukážky ľudových remesiel – pletenie z prútia, drevorezba, výroba šamlíkov a korýtok, drôtovanie, pletenie z pedigu, výroba sviečok, člnkovanie, výrobky zo šúpolia a iné remeslá. Zaučia sa aj najmenší, s ktorými si budete môcť skúsiť niektoré remeslá a odniesť si domov svoj vlastnoručne vyrobený výrobok na hrnčiarskom kruhu, alebo ručne vymodelovaný z hliny či z iného materiálu. Nebude chýbať maľovanie na tvár. A zapojiť sa budete môcť do plieskania bičom.

Vrábeľský jarmok

od 23. do 24. júna, Vráble

V poradí 27. ročník Vrábeľský jarmok sa bude štartuje v piatok 23. júna od 14.00 hodiny. V programe vystúpia súbory a kapely ako Old School Brothers, Vrábľanka, Briezka, Ada Fajn, Kontrast, Peter Cmorík. V sobotu od 9.00 hod. vystúpia Apetít a Exband. Všetko sa bude konať pred budovou mestského úradu vo Vrábľoch.

Šaliansky jarmok

od 23. do 24. júna, Šaľa

Tradičné remeslá ožijú aj na Šalianskom jarmoku, kde sa zíde veľký počet remeselníkov, ktorí prezentujú svoje remeselnícke umenie priamo na mieste. Okrem toho je pripravený bohatý program. Konať sa bude v priestoroch CMZ Amfiteáter Šaľa.

Farmárske trhy

25. júna, Agrokomplex Nitra

Chutné špeciality od farmárov si budete môcť zakúpiť na trhoch v Nitre. Podujatie sa koná spolu s Burzou exotov v čase od 06:00 – 10:00 hod. Vstupné 2 eurá.

Jarmok na kraji lesa Pukanské Majere

24. júna Pukanec, Majere

Nevšedný jarmok priamo v prírode. Predávať sa budú ľudové remeselné výrobky, med, bylinky, prírodná kozmetika, keramika a.i. Občerstvenie, program pre deti a živá hudba. Vstup je voľný.

Nitriansky jarmok

3. až 5. júla, Nitra

Nitriansky jarmok bude súčasťou slávností Nitra, milá Nitra. Od 3. do 4. júla sa bude konať jarmok na pešej zóne. 5. júla sa remeselníci z celého Slovenska predstavia na Nitrianskom hrade – Pribinovom námestí, kde obyvateľom a návštevníkom predvedú remeslá v tradičných podobách.

Porciunkula

27. až 29. júla, Nové Zámky

Tradičný jarmok s bohatými kultúrnymi podujatiami,kopou dobrého jedla a pitia,ukážkami tradičných remesiel, množstvom predajcov a detskými atrakciami. Názov Porciunkula je odvodený od Portionculy, pôvodného talianskeho pomenovania kaplnky Panny Márie anjelskej na námestí Spoleto neďaleko Assisi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM