Rastislav Búgel Správy

Toto autíčko vám vyrazí dych: Fiat 126 s výkonom na rozdávanie!

Slovensko je plné šikovných ľudí. Presvedčiť sa o tom môžete aj na aktuálne prebiehajúcom strojárskom veľtrhu.

Ilustračný obrázok k článku Toto autíčko vám vyrazí dych: Fiat 126 s výkonom na rozdávanie!
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Ten sa v týchto dňoch koná na nitrianskom výstavisku Agrokomplex. V pavilóne „A“ vás čaká nejedno prekvapenie. Medzi najzaujímavejšie exponáty rozhodne patrí klasika nielen slovenských ciest. Na návštevníkov sa tu usmieva červený Fiat 126. Na tom by však nebolo nič zvláštne keby…

Milovníci áut si určite všimnú rozšírený podvozok tohto malého autíčka, krásny lak, tónované sklá a iné detaily. To však ani zďaleka nie je všetko, fiatka totiž prešla rozsiahlou zmenou.

Autorom upraveného auta s názvom Fiat 126 Super Polski je Peter Getler, študent STU Materiálovotechno­logickej fakulty so sídlom v Trnave. Jedná sa o prácu Študentskej vedeckej odbornej činnosti. A čo vlastne bolo na drobnej fiatke zmenené?

Hlavnou zmenou bola úprava šasi/podvozku pre motor s oveľa vyšším výkonom. Vo fiate je osadený motor Yamaha FZR1000, ktorý poskytuje až 6-násobok výkonu pôvodného motora. V prípravnej fáze musel prebehnúť návrh novej konštrukcie podvozku, jeho osadenie, úpravy karosérie a osadenie samotného motora.

Fiat 126 SuperPolski
3
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM