Rastislav Búgel Samospráva

Toalety namiesto zariadení sociálnych služieb a iné chyby: Nový mestský web má podľa poslancov viacero nedostatkov

Mesto Nitra má už niekoľko týždňov novú internetovú stránku, ktorá bola spustená do prevádzky v rámci projektu elektronizácie služieb. Podľa niektorých mestských poslancov však má nová verzia webu viacero nedostatkov.

Ilustračný obrázok k článku Toalety namiesto zariadení sociálnych služieb a iné chyby: Nový mestský web má podľa  poslancov viacero nedostatkov
Zdroj: Dnes24.sk

Mestská poslankyňa Anna Šmehilová upozorňuje na neprehľadnosť a chýbajúce informácie, napríklad o termínoch rokovania mestského zastupiteľstva. „Ak sa chcem dopátrať k nejakým materiálom, ktoré predložil, alebo nepredložil poslanec, ak chcem zistiť, či sa na niečo pýtal, alebo nepýtal, tak sa po tejto zmene vo webovej stránke ako poslankyňa absolútne strácam a trvalo mi aj hodinu, kým som si niečo našla. Niektoré údaje som ani nenašla a musela som si ich vyžiadať mailom. Takže si naozaj nemyslím, že by to bolo úplne ideálne, máme čo robiť,“ skonštatovala.

Chybné označenie

S jej slovami súhlasili aj iní oslovení mestskí poslanci, ktorí tvrdia, že zaznamenali sťažnosti na neprehľadnosť novej stránky aj priamo od občanov. Šmehilová okrem toho upozornila aj na niektoré chybné údaje, ktoré sa na novom mestskom webe objavili. „Napríklad pri odbore sociálnych služieb som našla odkaz na sociálne zariadenia. My predsa nemáme sociálne zariadenia, sociálne zariadenia sú toalety. My máme zariadenia sociálnych služieb. Takéto chyby by sa mali korigovať, pretože to nevyzerá dobre,“ myslí si Šmehilová.

Detaily doladia

Chybné označenie zariadení sociálnych služieb je už na mestskej stránke opravené. Podľa slov prednostu mestského úradu Igora Kršiaka sa postupne budú dolaďovať aj ďalšie detaily. „Nová podoba našej webovej stránky je vlastne také ‚vynútené dieťa‘ kvôli elektronizácii miest, na ktorú sme čerpali 2,3-miliónový grant. V rámci neho bola aj povinnosť vytvoriť také webové rozhranie, ktoré umožní využívanie elektronických služieb pre klientov mesta. Nemyslím si, že by stránka bola problémová. Určite v nábehu vznikli problémy pri transformácii informácií z pôvodného webu na nový. Aj preto bolo prijaté rozhodnutie dočasne nechať k dispozícii aj pôvodná verziu stránky,“ vysvetlil Kršiak.

Viacero služieb

Mesto Nitra spustilo elektronické služby pred niekoľkými týždňami. Momentálne ich podľa prednostu mestského úradu poskytuje viac ako 150. Sú medzi nimi rôzne informácie napríklad o daniach, školstve, sociálnych službách, autobusovej doprave, mestskej polícii alebo o verejnom obstarávaní. Pod odkazom Formulárové služby sú zasa služby umožňujúce podanie priznania k dani z nehnuteľnosti, žiadosti o dotáciu, či plnenie si rôznych ohlasovacích a oznamovacích povinností.

Môže vás zaujímať:

O informáciách rozhoduje Redakčná rada: Nezávislým poslancom sa nepáči mediálna politika mesta

Zvukové nahrávky zo zastupiteľstva zatiaľ na internete nebudú: Poslanci návrh neodsúhlasili

Nový systém parkovania na sídliskách: Mesto pripravuje súťaž na dodávateľa!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM