Rôzne

Tipy, ako sa počas horúčav nezblázniť. Pozor však na zdravie, to je prvoradé!

Vychladené nápoje, sprcha, plávanie, klimatizácia či zmrzlina. Možností na ochladenie sa je v letných horúčavách hneď niekoľko, každý by ale mal prihliadať aj na zdravotnú stránku veci.

Pime mierne chladené nápoje

Najlepšie zaženú smäd a osviežia. Takéto nápoje by mali byť vychladené na 18 až 20 stupňov. Navyše nepôsobia negatívne na zdravie.

Neodporúčajú sa sladené nápoje, ktoré osviežia len navonok, presnejšie na malú chvíľu. Smäd sa opäť dostaví, navyše sa nám do organizmu dostáva zvýšený podiel cukrov.

Vhodné je piť ovocné a zeleninové šťavy, ideálne kvôli cukru zriedené s vodou.

Ochlaďme sa stravou

Keďže v horúcich teplotách spaľujeme menej kalórií (organizmus sa takto vyrovnáva s vonkajšími teplotami), odporúča sa konzumovať hlavne ovocie a zeleninu, respektíve jedlá s nižším obsahom kalórií.

Surová zelenina a ovocie pôsobia na organizmus ochladzujúco, rovnako to ale platí aj o dusenej zelenine, odporúčajú sa aj ryby.

Balená zmrzlina a nanuky

Aj keď na nás zo všetkých kútov číha zmrzlinový stánok či cukráreň, je z pohľadu záťaže na organizmus rozumnejšie kupovať si balenú zmrzlinu a nanuky, ktoré podliehajú prísnejšej kontrole. Pozor však na obal. Ak je ten poškodený či pretrhnutý, je možné, že produkt nebol dobre skladovaný a hrozia reálne zdravotné problémy.

Plávanie

Azda najdravšia forma, ako sa počas leta schladiť. Počas nej sa navyše rozhýbu všetky svaly, prekrvuje sa organizmus, zdravo dostávajú zabrať aj srdce a pľúca.

Pozor na to, na čom spíme

Matrac a prikrývka sú v letných mesiacoch jedným z kľúčov, ako nebyť od veľkého tepla mrzutý a otrávený. Čo sa matracov týka,, ideálnou voľbou sú tie vyrobené s konských vlasov v kombinácii s vlnou a bavlnou

V súčasnosti sú dostupné prikrývky s ťavej srsti, ktoré v lete chladia a v zime naopak zohrievajú. Veľkým pomocníkom sú aj masovo využívané ľanové prestieradlá. Ako informuje portál idnes.cz, príjemne pôsobia aj vankúše s parafínovými kapsulami, ktoré majú termoregulačné vlastnosti.

PREČÍTAJTE SI: Viete, ako skladovať potraviny v horúčavách?

Pozor na zdravie

Ľadový či vychladený nápoj pôsobí v rozhorúčenom organizme zle na horné dýchacie cesty, spôsobujú zápal hltana i kŕče v žalúdku, ktoré nepriaznivo pôsobia na jeho sliznicu.

V letných mesiacoch nepotrebujeme prijímať toľko kalórií, telo sa nemusí práve takýmto spôsobom otepľovať. Preto sa neodporúča jesť cestoviny s omáčkami, majonézové šaláty, mäso, údeniny, kysnuté koláče, ktoré na organizmus pôsobia zaťažujúco, čo môže v naviazanosti na horúce počasie spôsobiť zdravotné problémy.

Pre naše zdravie je výraznou záťažou aj obľúbená zmrzlina, ktorá je viac-menej kontroverzným „ochladzovadlom“, pretože obsahuje rýchlo sa kaziace potraviny ako sú mlieko, vajcia a smotanu. Pri zmrzline a nanukoch je nutnosťou, aby boli uskladňované pri nízkej teplote, inak sa v nich tvoria zdraviu nebezpečné mikroorganizmy.

Prechladnutie v tridsať stupňových teplotách nie je nič výnimočné. Dajme si preto pozor na mokré plavky, uterák. Predídeme tak problémom s močovými cestami (zápaly), vzniku kvasinkových ochorení. Dobrou radou je potom mať pri sebe dvoje plavky – jedny na kúpanie a druhé na opaľovanie.

Pozor na kúpanie sa v studenej vode, či studenú sprchu. Výrazne sa po dni strávenom na horúcom slnku neodporúča „hodiť sa“ do studenej vody či sa postaviť pod ľadovú sprchu. Oba tieto spôsoby pôsobia na naše telo šokujúco, môžu vyvolať negatívne reakcie ako napríklad prechladnutie. Navyše sa nedostavuje požadovaný efekt ochladenia, cievy sa najprv zúžia a následne rozšíria, takže namiesto žiadaného ochladenia pociťujeme návaly tepla. Náhla zmena teploty výrazne zaťažuje kardiovaskulárny systém.

Problémom je aj klimatizácia, prechod z teplého prostredia do chladného, ktoré zle pôsobí na svalstvo. Rovnako tak vyvoláva ochorenia dýchacích ciest, alergie, kašeľ, nádchu, bolesti kĺbov, prichádzajú aj problémy s chrbticou i srdcom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM