Lucia Lauková Rôzne

Tip na výlet: Objavte krásu neďalekej obce, ponúka históriu aj malebnú prírodu

Neďaleká obec sa môže pochváliť historickými pamiatkami, ale aj krásnou prírodou. Nájdete v nej tečúci prameň pitnej vody, zrúcaninu kostolíka i vysokú rozhľadňu.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Objavte krásu neďalekej obce, ponúka históriu aj malebnú prírodu
Zdroj: TASR

História obce Podhorany siaha do roku 1113. Samotná obec s názvom Podhorany však vznikla až v roku 1960 spojením troch samostatných obcí Sokolníky, Mechenice a Bádice. Od roku 2002 sa obec Bádice osamostatnila. Podhorany sa môžu pochváliť viacerými významnými pamiatkami. Napríklad historickou budovou kúrie Katscherovcov z prelomu 19. a 20. storočia, alebo významným náleziskom kostolíka sv. Michala v Sokolníkoch. Ponúka však ešte omnoho viac.

VINOHRADNÍCKE MÚZEUM

Život v Podhoranoch v minulých rokoch dokumentuje obecné múzeum, ktoré vzniklo v septembri 2013. Nachádza sa v priestoroch Vinohradníckeho domu z iniciatívy miestneho vinohradníckeho spolku. Objekt zrekonštruovali miestni občania. Prestavba domu trvala necelé tri mesiace, počas ktorých dobrovoľníci odpracovali 2340 brigádnických hodín. Rekvizity a predmety, ktoré tvoria zbierku múzea, poskytli miestni občania.

VÁHADLOVÁ STUDŇA

V obci sa môžete občerstviť z prameňa pitnej vody, ktorú si chodia naberať hlavne obyvatelia obce Podhorany. Zaujímavosťou v obci je aj váhadlová studňa

HAFLING A AGROTURISTIKA

Rodina Slovákových sa zaoberá v Sokolníkoch chovom koní plemena Hafling. Vyskúšať si môžete agroturistiku poprípade sa naučiť jazdiť na koni.

ZRÚCANINA KOSTOLÍKA

Vzácnu národnú kultúrnu pamiatku nálezisko pozostatkov Kostola sv. Michala nájdeme severne od obce, len pár desiatok metrov od cesty Nitra – Bošany. Archeologické prieskumy dokázali, že na dnešnom území Podhorian sa už pred rokom 1113 nachádzalo niekoľko menších slovanských osád. Potvrdzuje to nálezisko pozostatkov Kostola sv. Michala v Sokolníkoch, ktorého vznik je datovaný na koniec 11. storočia. Vzácna národná kultúrna pamiatka niekoľko desaťročí chátrala, o jej záchranu sa pričinili miestni dôchodcovia. Pri kostolíku sú osadené informačné tabule a lavičky.

POHĽAD Z ROZHĽADNE

V roku 2011 nadšenci vybudovali rozhľadňu na vrchu Hôrka nad obcou Podhorany. Na vrchol kopca sa turisti dostanú pešo i na bicykli. Po vystúpení na 12 metrov vysokú rozhľadňu uvidia okolité obce až po Topoľčany. V čase dobrej dohľadnosti dovidieť až po chrbty Malých Karpát pri Bratislave na juhu a po Považský Inovec na severe.

Pozrite si fotografie z obce Podhorany v priloženej galérii!

Tip na výlet: Objavte krásu neďalekej obce, ponúka históriu aj malebnú prírodu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM