Lucia Lauková Kultúra

Tip na výlet: Miesto na skok od Nitry, kde načerpáte nové sily a pokocháte sa históriu

Miesto neďaleko Nitry vás očarí svojou históriou. Nájdeme v ňom nejednu vzácnu pamiatku. Je možné, že po jeho návšteve sa bude cítiť o čosi zdravší, aspoň tak hovorí legenda.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Miesto na skok od Nitry, kde načerpáte nové sily a pokocháte sa históriu
Zdroj: TASR

Miesto, ktoré vám odporúčame navštíviť leží približne 30 kilometrov od Nitry. Či už sa vyberiete k cieľu po rýchlostnej ceste alebo cez obce, v aute by ste nemali stráviť viac než pol hodinu. Ďalšou indíciou je, že táto obec sa môže pochváliť troma historickými kaštieľmi, z ktorých dva sú zapísané v zozname národných kultúrnych pamiatok. Týmito a ešte ďalšími krásami vás očarí obec Nová ves nad Žitavou.

Kaštiele a historický park

Neoklasicistický kaštieľ Klobušických z roku 1872 je obklopený parkom. V parku sa nachádza aj historický vodný systém, ktorý zavlažoval stromy, súčasťou ktorého boli jazierka. Rozloha historického parku je 6,6 ha. Koncom roku 2014 sa podarilo obci získať finančné prostriedky, vďaka ktorým vybudovali v historickom parku chodník za kaštieľom a drevený mostík cez priekopu. Kaštieľ slúži ako internát odborného učilišťa.

V jeho tesnom susedstve stojí kaštieľ, ktorý dal postaviť barón Jozef Seréni okolo roku 1800. Sídlo postavené pôvodne v neorokokovom slohu, menilo svoj vzhľad. Jeho ďalším vlastníkom bola rodina Antona Slávyho (Szlávy). V roku 1900 pristavali ku kaštieľu vežičky.

V zozname sa paradoxne nenachádza najstarší z nich, barokový kaštieľ, ktorý dal na začiatku 18. storočia postaviť gróf Jozef Berchtold. Kaštiel stojí pri križovatke a z troch doteraz zachovaných kaštieľov najviac zmenil svoj vonkajší vzhľad i vnútorné priestorové členenie. Využívaný bol na rozmanité účely, od úradovne policajtov a sýpku na poschodí, liaheň kurčiat až po obchody.

Technická pamiatka

Históriou dýcha Turecký most, ktorého vznik Pamiatkový úrad datuje do konca 18. storočia. Vybudovaný je nad potokom Drevenica. Technická pamiatka, trojklenbový kamenný most spájal obce Nové ves nad Žitavou a Veľké Chyndice.

Studnička s liečivou vodou

Niekoľko tisícok ľudí putuje každoročne k pútnickému miestu Studnička v obci Nová Ves nad Žitavou. Na mieste zasvätenom Panne Márii Kráľovskej sa stretávajú veriaci zo širokého regiónu i z celého Slovenska.

Návštevníkov sem priťahuje aj legenda o zjavení postavy panny v bielom rúchu s dieťaťom v náručí. V mieste zjavenia, začal tiecť z prameňa výdatný prúd čistej vody. Po tomto príbehu ľudia uverili, že voda zo studničky má zázračné účinky a lieči chorých. V blízkosti prameňa postavili drevený stĺp a umiestnili naň sošku Panny Márie Lurdskej. Neskôr postavili farníci nad prameňom malú kaplnku z kameňa. Počas leta v júli a auguste sa na Studničke každú nedeľu o 11:00 slávi svätá omša.

Tip na výlet: Miesto na skok od Nitry, kde načerpáte nové sily a pokocháte sa hi
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM