Rastislav Búgel Rôzne

Tip na príjemný výlet: Zabudnutú oázu nájdete uprostred mesta

Kedysi bola vyhľadávaným miestom oddychu obyvateľov sídliska Klokočina. Dnes tu uvidíte turistu len sporadicky. Je to škoda. Má stále čo ponúknuť.

Ilustračný obrázok k článku Tip na príjemný výlet: Zabudnutú oázu nájdete uprostred mesta
Foto: Rastislav Búgel

Starí Nitrania poznajú tento kopec pod menom Šibeničný vrch/vŕšok. Borina, ako ju volá väčšina obyvateľov, ponúka príjemné osvieženie v tieni borovíc. V minulosti ste nemali problém stretnúť na prechádzkach po tomto lesíku rodiny s deťmi, dôchodcov aj bežných návštevníkov.

Náročnosť:

Turistická náročnosť nieje veľká. Na prechádzku si môžete zvoliť niekoľko rôznych ciest a na vrchol sa dostanete pomerne rýchlo. Terén je ideálny pre každého. V pohode si tu oddýchnu aktívni športovci, ale aj deti a dôchodci. Je len na vás, či sa vyberiete po takmer rovnej ceste kľukatiacej sa až takmer na vrchol, alebo sa zahráte na kamzíka a vydáte sa po strmých úsekoch.

Lokalita:

Počas prechádzky sa môžete kochať krásnou prírodou, v niektorých miestach aj výhľadom na mesto a sídlisko Klokočina. Z vrchu kopca neuvidíte nič. Prechádzka cez kopec je však príjemným spestrením. Vstúpite do lesa smerom od sídliska a smerom von vás očarí zaujímavý pohľad na mesto.

Na mieste objavíte niekoľko vodných zdrojov s hygienickou ochranou I. stupňa. Funkčné sú však ohradené. Pozrieť si však môžete aj jednu stavbu vodného zdroja zblízka. Niekoľko lúk chránených hradbou stromov poskytne príjemné osvieženie počas letných dní. Na vrchu Boriny čnie do výšky vysielač.

História:

Tento vŕšok disponuje aj značnou historickou hodnotou. Názov Šibeničný vrch nie je náhodný. V minulosti sa na tomto mieste konali popravy, stála tu šibenica. Kopec však bol doslova holý. Borovice boli umelo nasadené až neskôr (preto aj názov Borina).

Nad lúkou smerom od mesta môžete objaviť malú zanedbanú stavbu. Vie o nej len málo ľudí, stojí na pokraji záujmu. Aj keď rozmermi nepatrí medzi výrazné stavby, v histórii mesta bola dôležitá. Je to totiž Turecká varta. Renesančný objekt bol postavený obyvateľmi mesta na prelome 16. a 17. storočia. Patril do akéhosi obranného valu a sledoval cestu smerom od Šale pred vpádom tureckých vojsk. (Do „valu“ patrila napr. aj veža na nitrianskej kalvárii – neskôr prestavaná na kaplnku). V prípade vpádu nepriateľských vojsk vyslali tieto vysunuté stanoviská signál posádke na hrade.

Vybavenosť:

V blízkosti Boriny je situovaných niekoľko obchodných domov. Hokejbalové, futbalové a detské ihriská. Osviežiť sa môžete v neďalekom pohostinstve.

Pre koho:

Borina je tak výborným miestom na krátky výlet. Náročnosť si vyberiete podľa vlastnej chuti a schopností. Oddýchnuť si môžete spolu s deťmi na niektorom z neďalekých ihrísk. Miesto je vhodné aj pre milovníkov histórie.

TIP_borina
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM