Lucia Lauková Kultúra

TIETO osobnosti z Nitry prispeli k záchrane ruín a areálu kláštora na Zobore: Ocenili ich Zoborskou pečaťou

Zoborský skrášľovací spolok ocenil osobnosti Nitry, ktoré sa podielali na záchrane ruín a areálu kláštora na Zobore. Za svoje zásluhy dostali ocenenie Zoborská pečať.

Ilustračný obrázok k článku TIETO osobnosti z Nitry prispeli k záchrane ruín a areálu kláštora na Zobore: Ocenili ich Zoborskou pečaťou
Zdroj: Dnes24.sk

Predseda Zoborského skrášľovacieho spolku nás informoval o udeľovaní ocenia Zoborská pečať. „Zoborský skáršľovací spolok udeľuje ocenenie Zoborská pečať, osobám, ktoré významne prispeli k záchrane ruín a areálu kláštora na Zobore. Pamiatok z prvého kláštora na našom území sa dodnes zachovalo iba niekoľko. Jednou z nich je pečať Kláštora sv. Hypolita na Zobore zo 14. storočia. Predsedníctvo Zoborského skrášľovacieho spolku sa rozhodlo udeliť ocenenie Zoborská pečať pre rok 2015 šiestim osobnostiam z Nitry,“ informuje nás Kratochvíl.

Medzi ocenenými bol aj primátor mesta Jozef Dvonč ako aj nitriansky sídelný biskup Viliam Judák. „Ten minulý rok počas svätosvoradovskej púte na Zobor osobne posvätil sochu sv. Svorada, ktorá je umiestnená v prostredí ruín zoborského kláštora,“ uviedol Kratochvíl.

Ocenenie získala aj Erika Chudá, riaditeľka Špecializovanej nemocnice sv. Svorada Zobor. Ako informoval Kratochvíl, Zoborskú pečať si odniesol aj Matej Ruttkay, riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied, ktorý významnou mierou podporil archeologické bádanie a tým vytvoril podmienky. Pomocnú ruku podala aj riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Nitre Anna Valeková. Za svoju odbornú pomoc si tiež odniesla ocenenie.

„Dôchodca Robert Bečica, sa rozhodol poskytnúť svoj čas i manažérske zručnosti pri organizovaní archeologického výskumu, reštaurátorských i remeselnícky prác na objekte ruiny kostola, ale i realizovaní prístupového chodníka, či budovaní archeologického náleziska. Je príkladom pre ďalších občanov ako sa zapojiť do všeobecne prospešnej činnosti,“ prezradil nám predseda ZSS Ján Kratochvíl.

Foto: Ján Kratochvíl

TIETO osobnosti z Nitry prispeli k záchrane ruín a areálu kláštora na Zobore: Oc
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM