Rastislav Búgel Samospráva

Teraz prehovorila ulica: Toto treba na sídlisku Klokočina prioritne riešiť!

Každé mesto a jeho mestské časti majú svoje svetlé, ale aj temné stránky. Pozreli sme sa, aké problémy sužujú obyvateľov najväčšieho nitrianskeho sídliska.

Ilustračný obrázok k článku Teraz prehovorila ulica: Toto treba na sídlisku Klokočina prioritne riešiť!
Foto: Rastislav Búgel

Na občianske podnety odpovedá Jozef Dvonč, primátor nášho mesta.

„Som mamička na materskej. S deťmi by som sa v rámci voľného času vybrala na detské ihrisko. V okolí Jedlíkovej ulice a Petzvalovej je však väčšina detských ihrísk v žalostnom stave,“ prezrádza svoj postreh 26-ročná mamička Jana. Zaujíma ju, či mesto plánuje nápravu,poprípade vybudovanie detských ihrísk v tejto mestskej časti. „Ak áno, aké budú ďalšie kroky? Radi by sme totiž využívali detské ihriská v čo najväčšej miere, no bez lavičiek, hojdačiek a podobne to jednoducho nejde,“ dodala mladá mamička.

  • „Mesto Nitra systematicky podporuje údržbu, výstavbu i aktualizáciu nových hracích prvkov na detských ihriskách – vrátane dodania mobiliáru (lavičky, odpadkové koše). Od roku 2007 sú budované detské ihriská od certifikovaných výrobcov detských ihrísk, u ktorých výrobcovia deklarujú bezpečnosť v súlade s platnými európskymi bezpečnostnými normami. V roku 2014 mesto Nitra zabezpečí vybudovanie štyroch nových detských ihrísk, vrátane riešenia dopadových plôch. Obnova detských ihrísk sa uskutočňuje postupne podľa plánu údržby a v súlade s rozpočtovým krytím v rozpočte mesta Nitry na príslušný kalendárny rok. V rozpočte mesta Nitry na rok 2014 je v kapitole odboru investičnej výstavby a rozvoja rozpočtovaná suma 100 –tisíc eur. Ak poslanci MsZ za Klokočinu navrhnú, tak bude do návrhu opráv a rekonštrukcií a obnovy hracích prvkov navrhnuté i ihrisko Jedlíkova – Petzvalova,“ informuje primátor Jozef Dvonč.

31-ročný Peter má zas večný sídliskový problém. “Mnoho obyvateľov sídliska už v dnešnej dobe vlastní psa. Venčenie na priľahlých trávnatých plochách je jediným možným riešením. Často však narážam na problém s nedostatočným počtom „sáčkov“ na psie exkrementy,“ prezrádza. Osobne vyzdvihol osadenie cedúľ s vtipnými nápismi na trávnikoch. „Máme tu aj niekoľko nádob na vyhadzovanie „produktov“ našich miláčikov. Tie sú však často zaplnené až po okraj aj iným odpadom, vrecká chýbajú,“ dodal na záver. Zaujíma ho, ako často sa robí vyprázdňovanie nádob a dopĺňanie papierových vreciek na Klokočine. Rovnako by sa rád uvítal zvýšenie počtu kontrol nádob a vreciek na frekventovaných miestach.

  • „V rámci záväzného nariadenia Mesta Nitry č. 2/2013 o niektorých podmienkach držania psov je uvedené, že ak pes znečistí verejné priestranstvo, vrátane znečistenia verejných zariadení (mestského mobiliáru, psieho WC a pod.) je ten, kto psa vedie, povinný výkaly bezprostredne odstrániť a uložiť na určené miesto. Určeným miestom na zber psích exkrementov je nádoba slúžiaca na zber psích výkalov alebo nádoba na zber komunálneho odpadu. Psie WC sú v Nitre v dostatočnom množstve, sú umiestnené v každej mestskej časti, spolu ich je 57,“ informuje primátor Nitry.

Stále nedoriešené parkovanie

Dôchodca Milan poukazuje na problém s odpadom. "Som obyvateľom Petzvalovej ulice. Počet odpadkových košov je tu dostatočný. V minulých rokoch mesto vybudovalo aj kovové zábrany okolo týchto miest. Znepokojuje ma však odpad, ktorý je porozhadzovaný hneď za smetiakmi. Niekomu sa zrejme pravidelne nechce vhodiť smeti do koša a vyhodí ich až za kovové zábrany do kríkov a medzi stromčeky. Tento odpad tu niekedy leží dlhé mesiace,“ prezradil problém, ktorý mu padol do oka. Pán Milan by sa rád od radnice dozvedel, ako je to s čistením týchto priestranstiev.

  • „Som osobne presvedčený, že počet občanov, ktorým záleží na okolí v ktorom žijeme je oveľa viac, ako tých, ktorí znepríjemňujú život slušným ľuďom odhadzovaním odpadkov vedľa smetných nádob. Dôležitá je prevencia, ale aj záujem zo strany občanov. Ak takéhoto občana pri znečisťovaní prostredia zbadáte a poznáte ho, neváhajte zavolať hliadku mestskej polície, pretože pri týchto jedincoch už prevencia nezaberá, naopak, potrebné sú sankcie,“ prezradil svoj názor nitriansky primátor.

Na jeden z hlavných problémov na nitrianskych sídliskách poukázal 21-ročný Stano. „ Ako isto viete, parkovanie na najväčšom nitrianskom sídlisku je veľkým problémom. Počet parkovacích miest je výrazne poddimenzovaný. Často sa stáva, že ľudia, ktorí v podvečer prichádzajú z práce, už nemajú kde zaparkovať. Obrovský problém je hlavne pri výškových panelákoch, kde je pre desiatky bytov zväčša iba zopár parkovacích miest,“ poukazuje na problém študent Stano. „Plánuje mesto nejako riešiť tento veľký problém? Nepomohlo by vybudovanie parkovacích domov, nových parkovísk, alebo podzemných garáží,“ skúša vymenovať možné návrhy na riešenie mladý študent.

  • „Pri výstavbe panelových domov na Klokočine nebol predpoklad, že skoro každý člen rodiny bude mať motorové vozidlo, preto ich je nedostatok. Mesto rieši túto situáciu i na Klokočine, do konca roka by mali pribudnúť parkoviská na Nedbalovej ulici, Bazovského a Petzvalovej ulici, čakáme tiež na investora, ktorý zrealizuje parkovacie domy, vypísaná je verejno-obchodná súťaž,“ informuje primátor Dvonč.

Nebezpečné chodníky

Život v meste prináša rôzne nástrahy. „ Jazda v obytnej zóne je podmienená aj obmedzením maximálnej povolenej rýchlosti vozidiel na 20 km/h. Na Klokočine si však všímam, že toto pravidlo cestnej premávky dodržuje málokto,“ poukazuje na problém 42-ročná pani Michaela. Ako ďalej dodáva: „Nebudeme sa môcť čudovať, keď tu príde k nehode, ktorej hlavným účastníkom bude niektoré z detí.“ Radnici navrhuje, aby jej zamestnanci pouvažovali napríklad nad osadením spomaľovačov.

  • „Retardéry, ktoré obmedzujú rýchlosť na 20km/h sú osadené najmä v obytných zónach na sídliskách, ale aj v lokalitách, kde sú rodinné domy. Komisia pre dopravu, životné prostredie, verejnoprospešné služby a verejný poriadok pri MsZ môže navrhnúť Dopravnému inšpektorátu v Nitre ešte väčšie sprísnenie kontrol na problematických úsekov (vodiči sú na nich hliadkami často sankcionovaní), resp. doplnenie týchto zariadení na ďalšie úseky,“ prezradil nitriansky primátor.

Počas potuliek po sídlisku Klokočina vás môže prekvapiť aj nie práve najlepší stav niektorých chodníkov. Všimla si to aj pani Diana. “Ako jeden z problémov na našom sídlisku považujem stav chodníkov. Autom nechodím, no chodníky sú často v žalostnom stave. Často sú plné „bublín“ a prasklín, ktoré sa po dažďoch stávajú nebezpečnými. Najviac ma trápi zdemolovaná časť chodníka na rohu Hviezdoslavovej a Kmeťovej – tesne nad priechodom pre chodcov. Často tam totiž dochádza k javu, keď chodci radšej daný niekoľkometrový úsek odchádzajú po tráve,“ poukazuje obyvateľka sídliska na problém. Od radnice by rada videla iniciatívu na opravu daného úseku.

  • „Ak spomínate chodník Hviezdoslavova – Kmeťova na Klokočine, tak v tejto mestskej časti sa budú tento rok opravovať tieto chodníky: Jurkovičova, Petzvalova, Novomeského, Bellova, Partizánska, ale i súvislé opravy ciest: Čajkovského, Kmeťova, Novomeského, Petzvalova. Samozrejme, ak chodník Hviezdoslavova – Kmeťova navrhnú do rozpočtu opráv poslanci za mestskú časť Klokočina, tak bude zaradený, v rámci finančných možností mesta do opráv rekonštrukcií chodníkov. Na Klokočine sa tento rok uskutoční i ďalšie veľká investícia – rekonštrukcia ZŠ Beethovenova, na sídlisku Diely ZŠ Na Hôrke,“ prezradil plány mesta Jozef Dvonč.

Cesta bez priechodu

V našom zozname problémov sme už uviedli aj poukázanie na nedodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti v obytnej zóne. Dopravný problém nám prezradil aj 20-ročný Filip. „Počas školského roka sa pravidelne stretávam s problémom pri gymnáziu na Golianovej ulici. Medzi hlavným vchodom do školy a autobusovou zastávkou prechádza frekventovaná cesta. Rýchlosť je tu obmedzená na 40 km/h, no toto opatrenie sa mi nezdá ako dostatočné. Deti tu tesne po vyučovaní húfne prechádzajú cez cestu a ohrozujú tak seba, ako aj vodičov,“ opisuje výrazný problém s bezpečnosťou na ceste Filip. Zaujímalo by ho, či radnica neuvažuje o vybudovaní priechodu pre chodcov medzi autobusovou zastávkou na Golianovej ulici a vchodom do gymnázia.

  • „Budeme o tomto probléme rokovať so zástupcami dopravného inšpektorátu, i keď nemáme vedomosť o tom, že by v tomto úseku (aj vďaka zníženej rýchlosti na 40/km/h a retardéroch smerom ku gymnáziu) boli evidované závažné dopravné nehody,“ informuje nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Máte aj vy problém vo svojej mestskej časti? Pošlite nám jeho popis na email: bugel@global24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM