Lucia Lauková Kultúra

Telá s dvoma hlavami a štyrmi očami: Kontroverzná výstava v Nitre

Pod Zoborom uvidíme nevšedné anomálie ľudských tiel. Neobyčajná výstava voskových figurín dorazí čoskoro aj do Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Telá s dvoma hlavami a štyrmi očami: Kontroverzná výstava v Nitre
Zdroj: TASR

V prietoroch Ponitrianskeho múzea v Nitre bude od 6. do 12. februára prebiehať nevšedná výstava pod názvom Katastrofy ľudského tela. Ako uvádza web Ponitrianskeho múzea, ide o výstavu voskových napodobenín ľudí s anomáliami na ľudskom tele, ktorí skutočne žili a preslávili sa svojim zdeformovaným zovňajškom.

O jej jedinečnosti niet pochýb. Na vlastné oči uvidíme, s akými anomáliami skutočne ľudia kedysi žili a dokonca sa nimi aj preslávili.

V unikátnej výstave voskových figurín nechýbajú ľudia s dvoma hlavami, dvoma tvárami, štyrmi očami, siamské dvojčatá či muž s vlčím syndrómom. Informovala o tom Ľudmila Synaková z Útvaru propagácie a CR v Nitre.

Výstavu umocní aj fakt, že voskové napodobeniny pôsobia živým dojmom. „Podľa dobových zdrojov umelci v petrohradskom antropologickom múzeu vytvorili 25 verných napodobenín z vosku, boli použité lekárske očné a zubné implantáty a do vosku vpichované pravé ľudské vlasy,“ uvádza Ľudmila Synaková.

Otváracie hodiny sú denne od 10.00 do 18.00 hod. Vstupné pre deti od dovŕšenia 6 rokov, študenti a dôchodcovia 3 eurá, dospelí 4 eurá, školské skupiny pri počte viac ako 10 detí – 2 eur so sprievodom zadarmo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM