Rastislav Búgel Kultúra

Teatro Tatro pripravilo zaujímavú hru: Vyrobiť si dali aj nové šapitó

Divadelné zoskupenie Teatro Tatro po dlhšej dobe zaradilo do svojho repertoáru novú hru, ktorú v premiére uvádza práve počas tejto divadelnej sezóny. Pripravili aj nové šapitó.

Ilustračný obrázok k článku Teatro Tatro pripravilo zaujímavú hru: Vyrobiť si dali aj nové šapitó
Foto: Rastislav Búgel

Koncom augusta rozložilo svoje šapitó v Cabaji-Čápore neďaleko Nitry a uviedlo v predpremiére adaptáciu románu Michaila Bulgakova Majster a Margaréta. S touto inscenáciu sa koncom septembra Teatro Tatro predstaví aj na Medzinárodnom festivale Divadelná Nitra.

Počas Divadelnej Nitry

„Táto Bulgakovova kniha je nesmierne smutná, ale zároveň krásna a nás ten jeho svet veľmi očaril. Preto sme si povedali, že náš cirkusový stan je miestom, kde sa všetky tie Bulgakovove vízie dajú previesť do divadelného jazyka. O to sa pokúšame a je na divákoch, aby povedali, či sa nám to podarilo, alebo nie. V Nitre nás počas Divadelnej Nitry uvidia na Svätoplukovom námestí 26., 27. a 28. septembra, vždy večer o 21.00 h,“ uviedol režisér inscenácie Ondrej Spišák.

Nové šapitó

Aj kvôli tejto novej inscenácii si Teatro Tatro dalo ušiť nové šapitó, v ktorom by chceli Majstra a Margarétu reprízovať čo najviac. „Aby to predstavenie žilo a uchovalo si energiu a formu. Pretože Majster a Margaréta je naozaj kniha, ktorá každého, kto si ju prečíta, hlboko zasiahne. Práve veľkou šírkou tém, ktoré spracováva. Lebo tam je, samozrejme veľmi obrazne, spracovaná doba, v ktorej Bulgakov žil. Celá tá krutá doba stalinizmu v Sovietskom zväze. A tá je postavená vedľa nádherného príbehu lásky, ktorý sa práve v tejto dobe odohráva,“ hovorí o inscenácii Spišák. Láska sa spolu s krutou dobou preplietajú v inscenácii cez postavu Diabla, ale zároveň aj cez Ježiša Krista, ktorý sa v príbehu vynára. „Takto sa hra akosi zvláštne metafyzicky dotýka všetkých základných ľudských vecí, tým, že osciluje medzi nebom a peklom. A ľudia po spoznaní tohto príbehu majú možno viac nádeje a viery, že niečo na tomto svete je, čo má zmysel a je dôležité,“ hovorí Spišák.

Herci z piatich divadiel

Okrem inscenácie Majster a Margaréta už Teatro Tatro počas novej divadelnej sezóny neplánuje rozbiehať ďalšie väčšie projekty. „Pretože už bude zima. Šapitó nemáme vykurované, takže bude treba čakať do jari. Je to, bohužiaľ, sezónna záležitosť, v zime je táto hra nehrateľná,“ vysvetľuje Spišák. Okrem novej inscenácie zostáva v repertoári divadla aj staršie predstavenie Prorok Ilja a Zázračný divadelný automat, ktorý bol vytvorený pre Zimnú olympiádu vo Vancouvri, kde sa stretol s veľkým úspechom. Zvládnuť naštudovanie a uvedenie viacerých nových hier by podľa Spišáka bolo v podmienkach tohto divadelného zoskupenia veľmi zložité. „Teatro Tatro má takéto aktivity raz za niekoľko rokov, lebo to sú všetko ľudia, ktorí popri tomto divadle majú všetci zamestnanie a v nich sú naozaj veľmi vyťažení. Sú v ňom zaangažovaní herci z piatich slovenských divadiel, ktorí okrem toho hrajú veľa aj v televízii. Takže termínovo zladiť činnosť Teatra Tatra s celým tým osadenstvom je niekedy strašne ťažké. A to, že sa podarilo tento rok dotiahnuť do premiéry taký veľký projekt, ako je Majster a Margaréta, to považujem za taký malý zázrak,“ povedal Spišák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM