Lucia Lauková Správy

Takmer vo všetkých prameňoch v Nitre je pitná voda: TOTO sú výsledky posledných testov

Zaujímavosťou je, že sa zlepšili aj pramene, ktoré dlhodobo nevyhovovali. Takmer všetkých šesť prameňov v Nitre spĺňa požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu.

Ilustračný obrázok k článku Takmer vo všetkých prameňoch v Nitre je pitná voda: TOTO sú výsledky posledných testov
Foto: Rastislav Búgel

Na území Nitry máme šesť prameňov. Kvalita vody v týchto prameňoch sa však mení často aj v závislosti od počasia. Nakoľko ľudia navštevujú tieto zdroje vody, je potrebné vykonávať pravidelné skúšky jej kvality. V našom meste tieto testy zabezbečuje Mestský úrad v Nitre, odbor komunálnych činností a životného prostredia. „Skúšky sme vykonali 1. apríla, a s výsledkami kvality vody sme boli milo prekvapení“ povedal Bohumil Vincúr.

Podľa jeho slov sa nestáva každý rok, že takmer všetky pramene vody v našom meste spĺňajú podmienky a sú pitné. Práve naopak oproti minulému roku si polepšili takmer všetky pramene, ktoré ešte vlani vykazovali horšie hodnoty a ich kvalita nevyhovovala podmienkam pre ľudskú spotrebu. „Týždeň pred odobratím vzoriek sme vykonali čistenie všetkých prameňov,“ informoval nás Bohumil Vincúr. Ako ďalej dodal, nie vždy sa stretnú po čistení zdrojov a následnom rozbore vody s lepšími výsledkami. Tento rok sa však bez obáv môžete napiť zo štyroch prameňov. Požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu splnil Svoradov prameň, ktorý minulý rok nebol vyhovujúci, ďalej Puškinov prameň na Kláštorskej ulici. Prekvapením bol aj prameň na Pivonkovej ulici, ktorý podľa slov Bohumila Vincúra bol dlhé roky nevyhovujúci. Podmienkam vyhovuje aj prameň Šindolka.

Určite však nepite z prameňu na Martinskej ulici. „Prameň na Martinskej je dlhodobo nevyhovujúci. Sú v ňom prítomné dusičnany vo zvýšenom množstve, ktoré pravdepodobne pochádzajú z okolitých žúmp,“ uviedol Bohumil Vincúr. Nevyhovuje ani Prameň Buganka, ktorý je na súkromnom pozemku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM